Felcsavarta a hangerőt a marxista szélsőbal

2018. december 15. 20:08

Szilvay Gergely
Mandiner
Ilyen hangerővel komcsi jelszavakat skandáló anarchista, szélbalos aktivizmust itthon még nem láttunk.

„Geci, hogy védik a kibebaszott jászolt, bazmeg! Kereszténydemokrácia, a faszomat, azt. Basszátok meg Jézust, faszfejek!” „fogalmazott” az egyik Kossuth téri tiltakozó.

Mások értelmiség és munkásosztály újbóli egymásra találásáról értekeznek. Tőke-munka ellentétről beszélnek. Meg rendőrt provokálnak gördeszkával, aztán panaszkodnak. 

Mindenkinek joga van tüntetni, ha nem tetszik a rendszer.

De azért a mostani, ugyan hangos, de meglehetősen szerény létszámú tüntetéseken kissé felülreprezentáltak a társadalom nagy többségét nyilván taszító hőbörgők.

A munka törvénykönyve módosításáról röviden azt tartom: igazán jó törvényt hozni nagyon nehéz, annyiféle munkavállalói igény és munkáltatói hozzáállás van. Ha bebetonozva védjük a munkaadói visszaélésektől és nyomásgyakorlástól a munkavállalókat, túlbürokratizáljuk a szabályozást. Ha lazítunk rajta, könnyebben visszaélnek vele a munkaadók. Úgy igazán azonban sosem lehet kiküszöbölni a munkaadói nyomásgyakorlást, az ellen a civil kurázsi a döntő. Lehet például akármilyen törvény, ha valaki belemegy, hogy minimálbérre jelentik be, a többit kézbe kapja, akkor a legszigorúbb szabályozás se fogja megvédeni.

Gazdasági válság és nagy munkanélküliség esetén kiszolgáltatottabb a munkavállaló. De amikor hasít a gazdaság és ordító a munkaerőhiány, fordul a kocka.

Rengeteg ipari és szolgáltató vállalkozás, rengeteg munkaadó keres ma Magyarországon munkavállalót.

Most nehezebb visszaélni a munkaadói helyzettel;

nem mondom, hogy lehetetlen, csak hogy nehezebb. A képzett szakmunkásnak és az autógyári mérnöknek pedig mindig könnyebb lesz megvédenie magát, mint munkavállaló, mint a képzettség nélküli vagy betanított munkásnak. Nem valószínű, hogy széles munkavállalói tömegek (és illetékes könyvelők) bólintanának ma rá arra egy cégnél, hogy a munkavállaló három évben tömbösítse a túlóráit. 

Láttunk már sokféle tüntetést az előző harminc évben Budapest utcáin, a kormánybuktatónak szánt, erkölcstelen, puccsszerű taxisblokádtól a jogos felháborodáson alapuló 2006-ig, vagy akár az internetadó elleni tüntetésig. 

Láttunk sokféle rendőri fellépést is. Nincs hiteltelenebb annál, mint amikor Gyurcsány Ferenc írja ki azt, hogy felelőssége vonják majd Orbán rendőrségét a brutalitásért. Azért itt minden jóérzésű ember vesz egy nagy levegőt.

Ugyanakkor

ilyen hangerővel komcsi jelszavakat skandáló anarchista, szélbalos aktivizmust még nem láttunk

az elmúlt évtizedek Magyarországán. Nekimennek jászolnak, karácsonyfának, szánkónak, és persze a rendőröknek meg rendőrautóknak – egyelőre ennyinek. Ismerjük a nemzetközi receptet, mik jöhetnek még.

De eléggé hermetikusan lezárt visszhangkamrában léteznek azok a zavargók, akik azt hiszik, hogy december közepén, karácsony előtt másfél héttel a magyarok vevők lennének erre a fajta aktivizmusra, a kortárs munkást és mai gyárat közelről még sosem látott diákértelmiség marxista baromságaira. 

Tüntetni lehet nyugodtan és lehet hangosan is. Az ideológiavezérelt, főállású marxista forradalmárok és a balhé kedvéért velük összefogó csőcselék öncélú törés-zúzására viszont nem lesz fogékony a társadalmi többség. Ha pedig mindez aranyvasárnap és a karácsonyi napok környékén országos útlezárásokká fokozódik, akkor azért nem mernénk arra fogadni, hogy ki ellen fog fordulni a népharag. Ezt a bulikát a szervezők eltaktikázták. 

Összesen 163 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jah, akkor azért nincs ma tüntetés, mert már jó előre megmondták, hogy szombaton nem lesz, és láss csodát, egy árva lélek sem tüntet?:D

Bruhahahaha.:DDDDDDDDD

Remélem te is röhögsz a túloldalon, mert én nagyon.
Kabaré ez, barátom, kabaré.

Ez így szokott lenni, de hidd el, hogy egy Gulyás Marci, vagy akármelyik vadakat terelő juhász jóval több belső információval rendelkezik, mint a hozzád hasonló paraszt (itt most a sakktáblán betöltött szerepedre gondoltam.:))
Te csak vonulj, meg hőbörögj, tedd a dolgod.

Na, téged nem lehet megvádolni pártossággal, szépen kiosztottál mindenkit a politika intervallumán.:)

Erre szokták azt mondani, hogy akinek ilyen barátai vannak, annak már nem is kell ellenség.

Megrendelésre, természetesen.

Tévedsz szerintem. Tervezettek voltak a tuntik, szervezni meg ennyire tudnak.

Mondjuk abban igazad van, ha akár Nyugatra tekintünk, pláne az USA-ra, de vehetjük akár a fiatal korosztály egészét, a korosztályomat (25-30, lejjebb feltételezem még szörnyűbb a helyzet), az addig centrumban, vagy balközépen, libertárius vonalon elhelyezkedő emberek tendenciózusan haladnak a szélbal felé.
A Demokratákat például már lassan teljesen bekebelezi a megszállottan egalitariasta szélbal.

Durva belegondolni, hogy pár éve még a piac, a laissez faire, a szubszidiaritás, a decentralizáció volt a sláger, most meg már gyakorlatilag van két oldal, amely a maga módján, de a túlhizlalt, gondoskodó, vigyázó (szuper)államban látja az egyetlen megoldást.

Nem "nem szervezettek", hanem "nemszervezettek". Ez egy importált műfaj. De itt nem működik.

"valaki csinált", de nem szervezett, Na, menj te a búsba.

Gondolom, kormányon is így fogtok szervezni.

Nemzetközileg szervezkednek. Rómában, Bécsben, Belgrádban volt tüntetés.

Ettől függetlenül százszor inkább egy német multi, mint egy magyar főnök. A németek legalább a törvényekig akarnak terjeszkedni. A magyaroknak mindegy mit ír elő a törvény. Ezért műbalhé a mostani cirkusz.

Ebben van valami, jogos fölvetés, de szerinted megszűnnének a mostani tüntik, ha elfogadnának egy ilyen törvénymódosítást?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés