SOROS

Gulyás: Soros György szervezeteinek kitartottjai vettek részt a tüntetésen

2018. december 13. 13:37
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter törvénytelennek minősítette a szerda esti budapesti tüntetést, amelyen szavai szerint agresszív politikai aktivisták vettek részt.

A tárcavezető szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján az ellenzék előző napi parlamenti akciójáról – az elnöki emelvényre vezető lépcsők elfoglalásáról, hangoskodásról – azt mondta: szomorú és példátlan, ami az Országházban történt, az ellenzék egésze tette magát nevetségessé a méltatlan, az alkotmányos rendet veszélyeztető akciójával. A kormánypárti többség azonban megőrizte a saját és a Ház méltóságát, és biztosította a parlament alkotmányos és törvényes működését – hangsúlyozta.

A miniszter kijelentette: komoly, érdemi jogi vita fel sem merülhet az országgyűlési döntések törvényességével – sem a képviselői kártyákkal, sem az ülésvezető elnök helyével – kapcsolatosan. Megjegyezte, akkor sem használtak kártyát, amikor a parlament a Felsőházi teremben ülésezett.

A szavazati jog nem kártyához, hanem képviselőhöz kötődik – jelentette ki, hozzátéve, a házszabály arról sem rendelkezik, hogy a levezető elnöknek a pulpitusról kellene vezetnie az ülést.

A parlamenti történéseket követő esti budapesti demonstrációról úgy nyilatkozott: a gyülekezéshez való jog alkotmányos alapjog, de ez békésen és törvényes keretek között gyakorolható. Ami szerdán történt, törvénytelen volt, agresszív politikai aktivisták és szép számmal „Soros György szervezeteinek kitartottjai” vettek részt a tüntetésen, a rendőrökkel szemben erőszakosan léptek fel, ami súlyos bűncselekmény – fejtette ki, hozzátéve, hogy nyílt kereszténygyűlölet, a karácsony ünnepével szembeni megvetés világlott ki a megnyilvánulásokból.

A jelenlegi adatok szerint a rendőrség 34 embert tartóztatott le, közülük 20-at garázdaság, 5-öt lopás, 4-et pedig a gyülekezési törvény megsértése miatt – közölte Gulyás Gergely, köszönetet mondva a rendőröknek az arányos és indokolt fellépésért.

Kiemelte, hogy 5 rendőr megsérült.

A munka törvénykönyvének szerdán elfogadott módosításával kapcsolatban a miniszter azt mondta, hogy az ellenzék állításával szemben minden olyan túlórára, amelyet a jogszabály lehetővé tesz, kizárólag önkéntes munkavállalói beleegyezéssel van lehetőség. A törvény nem ad alkalmat több túlórára, mint más európai országokban a gyakorlat - tette hozzá. Azt is megjegyezte, hogy a munkaidőkereten túli túlórákat ezután is havonta kell kifizetni, és a szakszervezetek jogai sem csorbulnak, sőt bővülnek azzal, hogy a 12 havi túlórakerettől való eltérésre csak kollektív szerződés esetén van lehetőség. Hazugságnak nevezte a hatnapos munkahét bevezetését is.

Kérdésre azt közölte, ismeretei szerint a kormány nem tárgyalt semmilyen vállalattal a túlóra-szabályozásról. További kérdésekre kijelentette, ebben az ügyben nincs érdemi társadalmi tiltakozás, csak annak az ellenzéknek a padsoraiból érkezik komoly ellenállás, amely immáron a demokrácia alapvető szabályait sem fogadja el, és minél inkább csökken a támogatottsága, annál agresszívebben lép fel. 

Gulyás Gergely az Országgyűlés szerdai döntései közül kiemelte a közigazgatási bíráskodásról szóló javaslat elfogadását, amit szerinte a politikai vádaskodások ellenére komoly sikerként kell értékelni, azt ugyanis a szakma és a tudomány többsége is támogatta. Hangsúlyozta, az elfogadott javaslat tartalmazza a megfelelő jogállami garanciákat és semmiféle politikai befolyásolásra nem ad lehetőséget. A közigazgatási bíróságok különváltan, de az egységes bírói rendszerben működnek majd – tette hozzá. 

Arra a felvetésre, hogy milyen házszabályi rendelkezés alapján mehetett be szerdán a parlamenti ülésterembe Orbán Viktor miniszterelnök két testőre, Gulyás Gergely azt felelte: a kormányfő kiemelten védett személy, és miután az ellenzék fizikailag inzultálta a miniszterelnököt, nehéz elítélni a védelemmel megbízottak magatartását.

A miniszterelnöki stáb budai Várba költözéséről szintén kérdésre azt mondta, nem lesz akadálya, hogy január 1-jétől véget érjen az a „rossz kommunista örökség, amely a törvényhozást és a végrehajtást (...) egy épületbe kényszerítette”.

Az M0-s autóút nyugati szakaszának építését firtató felvetésre a tárcavezető úgy foglalt állást, hogy jó lenne „bezárni” a körgyűrűt, de a nyomvonalról társadalmi vitát kell folytatni. Mivel ilyen egyelőre nem volt, ő kérte, hogy a településrendezési törvény mellékelte ne tartalmazzon egy egyértelmű nyomvonalat – közölte.

Szintén kérdésre válaszolva közölte, 2020 szeptemberében léphet hatályba az új nemzeti alaptanterv.

(MTI)

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha neked olyan életutad lett volna ennyi idős korodban, mint Gulyás Gergelynek büszke lett volna rád a családod.
Így maradt neked a sárga irigység.

Most már rendszeres lesz minden karácsony előtt ennek az agresszív csürhének a provokálása?
Már sokkal előbb lefújtam volna őket. Tisztelet és kitartás a rendőreinknek.
Azt a csajt, aki nagy élvezettel felrúgta a kisgyerekeknek szánt szánkókat személyesen látnám el a baját.

Te kis, - az aljas tettedre büszke nyomi - ha olvasod, jelentkezz egy maflásért!

Gulyás egy okos, intelligens krapek, nem olyan buta lúzer, mint te.
Ha ő nem valaki, akkor te ki vagy?
Nagyon ki vagy már éhezve, hogy folyton ezen jár az eszed.
Olyan csóró vagy, hogy már fizetni sem tudsz érte?

Nézi magát a híradóban. Pedig tanulnia kellene nem az utcán randalíroznia.

Vénlány, én??? :))) Nem baj, hidd csak! :)

Horthynak igaza volt a bűnös városról.
Budapest söpredéke miatt - első helyen Galilei Kör, Károlyi, Kohn - veszítette el Magyarország területének kétharmadát.
Ez még egyszer nem következhet be.
A vidék összeszedi magát és adott napon Budapesten találkozni fognak Budapest Gyurka-bácsis söpredékével.
Akkor kiderül, mennyire civilek ezek "a civil polgarok tobbnyire tarsadalmi munkaban vagy ehberert dolgoznak meggyozodesukert".
Legyél ott te is.

dehat igy is hablatyolnak, akkor mar miert ne okkal ?

A többieken oxfordot, kiscsillagot és társait érted ugye, mert ők szórakoznak ezzel, kb. 4 éve.
Már itt tartasz, te magányos fakocka, a lőtéri kutyák a társaid?
Ők mondták neked?

A többiek azt írták, hogy az az elhízott, ronda, kancsal, erősen napbarnított vigyori te vagy a képen. Tudod, ami a mandin rendszeresen körbejár. A neved is stimmel.

Írtam, hogy kik azok a többiek. Te és a buzzancs társaid.

Hazudsz, mert. Dániának szoktatok írni ilyet.

Nálad mindenesetre okosabb, de ez nem lehet újdonság a számodra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés