Az élelmiszer, mint áru

2018. december 11. 11:10
Gyürefi András
Balra át!

Mi teszi tönkre a bolygónkat?

„Amikor a bolygónkat érintő folyamatos ökológiai krízisekre tekintünk – globális felmelegedés, fajok tömeges kihalása, mindent elborító műanyaghalmok, tengerek elsavasodása – általánosságban az emberi tevékenységet, mint egy monolit tömböt tesszük felelőssé ezekért a folyamatokért. A média elsősorban az egyéni fogyasztási és utazási szokásainkat, illetve a csomagolási technikáinkat okolja az ökológiai katasztrófáért. Ez számunkra, nyugati individualizált emberek számára reálisnak is tűnhet, hiszen ezek azok, amikkel nap mint nap találkozunk és úgy érezzük, hogyha ezeket megváltoztatjuk, tehetünk valamit a bolygónkért.

Ez a megközelítés azonban két ok miatt is hibás. Először is a globális és lokális környezeti károkért elsősorban nem az felelős, hogy hogyan utazunk, és csak kis részben az, hogy mibe van becsomagolva, amit veszünk. A legfontosabb tényező az, hogy mit eszünk. Jelenleg az élelmiszeripar bocsájtja ki a globális felmelegedésért felelős gázok nagyjából 20%-át, csakhogy míg a többi iparág elsősorban CO2-őt bocsájt ki, addig a húsipar metánt (ami 25-ször kártékonyabb) és dinitrogént (ami majd 300-szor). Az esőerdők kiirtásáért nagyrészt a húsipar a felelős, és az óceánokban található műanyag is majdnem fele egyszer használatos halászhálókból származik. Az élelmiszeriparon belül is a húsipar okozza a legtöbb környezeti kárt, mivel zöldségeket és gyümölcsöket termelni lényegesen környezetbarátabb, mint húst előállítani.

Nagyon egyszerű válasznak tűnik az, hogyha valamit tenni akarsz a bolygóért, legyél inkább vegetáriánus, de még jobb, hogyha vegán. Viszonylag egyszerű életmódváltás, és jelentős mértékben lecsökkented az ökolábnyomodat. Egyéni szinten az is jó irány, ha csak magyarországi, vagy csak európai termékeket veszel, odafigyelsz a csomagolásra, leoltod mindig a villanyt, keveset fürdesz, csak tömegközlekedést használsz, nem szállsz repülőre, nem veszel új ruhákat, mindent szelektíven gyűjtesz és még számtalan rendkívül hasznos trükköt lehet olvasni az interneten arról, mégis hogyan kéne megváltoztatnod az életedet ahhoz, hogy a bolygó – és az emberiség – megmeneküljön.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139986

Ajánljuk még a témában