Az ellenzék utolsó esélye az önkormányzati választás

2018. december 8. 10:20

Hadházy Ákos
Mérce

Először is, nem kellene bemenni a parlamentbe. Interjú.

„Említette már, hogy az ellenzék nem csinál dolgokat. De mégis mit kellene csinálnia?

Hát, először is, nem kellene bemenni a parlamentbe. Azzal, hogy törvényjavaslatokat nyújtanak be, vitáznak, csak azt a látszatot keltik, mintha ez egy tisztességes helyzet lenne, ahol tisztességesen lehet dolgozni. Ehelyett nyomásgyakorlás kell, mint például az aláírásgyűjtés. Dolgozni kell, és így lehet eredményt elérni. Eddig is voltak ilyen kezdeményezések, de senki nem vitte végig őket, bejelentett egy aláírásgyűjtést, csinált egy sajtótájékoztatót, örült, hogy sok híradóban bent volt, elért egy csomó embert, de az ügyet aztán nem vitte végig. Szerintem az LMP-ben az egyik legnagyobb hibánk az Paks2 volt, ott bejelentettünk egy aláírásgyűjtést, de nem csináltuk végig. Nem feltétlenül az én hibám volt, de az LMP társelnöke voltam, szóval nekem is vállalnom kell ezt. Sokkal erősebb pozícióink lennének abban az ügyben most, ha lenne 1 millió aláírásunk! Erre lenne szükség, dolgozni, és dolgoztatni azokat, akik szeretnének, akarnak dolgozni.

Az egy dolog, hogy egy ügy mentén sikerül aktivizálni az állampolgárokat. De meg lehet tartani ezt a lendületet?

Én remélem. Nekem ebben eddig az a pozitív tapasztalat, hogy még mindig vannak emberek, akik hajlandóak cselekedni.

Rendben, de hol, milyen platformon? Márki-Zay Péter pont a minap jelezte, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak, aminek egyébként Ön az alelnöke, nincs ki mögé beállnia.

A mozgalom azért jó szó, mert mozgást jelent, munkát, amire most szükség van. Az a fontos, hogy fel tudjuk mérni, hogy hányan vannak, akik még tényleg hajlandóak tenni, cselekedni, nem csak susmorogni arról, hogy rossz, ami van. Hányan vannak még, akik felismerik, hogy minden, ami velünk történik, vagy ebben az országban történik, az közös felelősség. A mozgalom rövid távú, nagyon jól körülhatárolható célja az önkormányzati választás megnyerésének elősegítése.

Jelen pillanatban komolyan úgy gondoljuk, hogy nincs új pártra szükség.

Azt viszont szeretnénk, hogy ez a mozgalom biztos pontja legyen azoknak, akik eddig nem foglalkoztak politikával, de akarnak mozogni benne. Frázisnak tűnik, de tényleg komolyan gondoljuk, hogy amiről már sokan beszéltek, de még senki nem csinálta meg, azt megpróbáljuk véghez vinni: változtatni akarunk a politikai kultúrán. Az ellenzékben az együttműködés, a kompromisszum kultúráját ki kell alakítani.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139859

Ajánljuk még a témában