Párnaciha

2018. december 7. 08:47

Szajlai Csaba
Figyelő

Bármilyen meglepő: általában a készpénz kevésbé kockázatos, mint bármilyen más pénzügyi termék.

„De tényleg ilyen »káros« a készpénz-tartás? Erről szó sincs. Bármilyen meglepő: általában a készpénz kevésbé kockázatos, mint bármilyen más pénzügyi termék. És ez még akkor is így van, ha mozog az árfolyam. A világ »örökösen« legjobb befektetése például az amerikai dollár. 

Ha pedig a nagy példaképünket, Ausztriát vesszük alapul, ott sem sokkal másabb a helyzet, a pénzügyi tudatosság terén. Miközben az osztrákok gazdagok, addig nem vásárolnak ők sem részvényeket, és jóval kevesebb helyen fogadják el a bankkártyás fizetést, mint nálunk! S ez áll az olaszokra is. 

Mostanság pedig azért fogyasztunk sokat – de ez is inkább budapesti jelenség, mint országos - mert hosszú időbe telt kijönni a válságból. Az ingatlan pedig azért népszerű, mert még mindig elérhető – szemben a nyugat-európai példákkal. 

A kérdés persze jogos: mi legyen ezzel az ötezermilliárd forintos tétellel? Jó konstrukciókkal - ilyen lehet majd az állampapír után a nyugdíjkötvény - ki lehet ugrasztani a nyulat a bokorból, ám ahhoz, hogy 180 fokos legyen a változás, az alapkörülményeknek - többi között: banki kamatok, tranzakciós illeték és más költségek jelentős (!) lefaragása - kell módosulniuk.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139811