Tüntetések

Mire készülnek a sárgamellényesek Franciaországban?

2018. december 7. 15:21

Minden eddiginél nagyobb tüntetésekre készülnek hétvégén a franciaországi sárgamellényesek: szombaton akár az elnöki palotát is megostromolhatják, közel kilencvenezer rendfenntartó készül a balhékra. Eközben tüntető francia gimnazisták százait is előállították, volt, akiket az iskolaudvaron térdepeltettek.

Közeleg a sárgamellényes tüntetéssorozat negyedik felvonása. Egyes tiltakozók „végső rohamot” vizionálnak, a kormányzat a legrosszabbtól tart, a közvélemény feszülten várja a szombatra meghirdetett demonstrációkat. 

Összegeztük, mi történt Franciaországban az elmúlt napokban, és mi várható a hétvégén.

Letérdepeltetett diákok

Csütörtökön közel 280 gimnáziumban (ez a francia középiskolák mintegy 5 százalékát jelenti) tüntettek a Macron-kormányzat ellen,

a rendfenntartó erők több mint hétszáz tanulót állítottak elő.

Az erőszakos cselekmények sem maradtak el: egyes gimnáziumokban kukákat, bicikliket, autókat gyújtogattak, barikádokat emeltek, néhol a rendőröknek is nekimentek a diákok.

A gimnazisták követelései mindezzel együtt elég homályosak: az érettségi reformjának visszavonását kívánják, tiltakoznak a Macron által bevezetett kötelező nemzeti szolgálat ellen, fellépésüket azonban leginkább a sárgamellényesekben munkáló általános elégedetlenség, illetve a jövővel kapcsolatos aggodalmuk magyarázza. Pénteken gimnazisták ezrei vonultak fel Párizsban, a köztársasági elnök lemondását követelve.

A Mantes-la-Jolie-i gimnazistákkal szembeni rendőri fellépésről készült videó bejárta az internetet, ezen az látható, ahogy az előállított diákok rendőrök gyűrűjében, kezüket tarkójukra kulcsolva térdepelnek az iskolaudvaron, némelyiküket a fallal szembe állították. Jean-Michel Blanquer oktatási minisztert „sokkolták” a felvételek, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a videón szereplő tanulók erőszakosodtak. Dijonban az előállított diákokat imitálva tüntettek gimnazisták, Bourgogne-France-Comté régió prefektusa ezt „teljességgel helytelen provokációként” értékeli.

Mint arról lapunk is beszámolt, három párt bizalmatlansági indítványt nyújtott be, de Édouard Philippe miniszterelnök egy tévéinterjúban arról beszélt, továbbra is bírja a nemzetgyűlési többség és a köztársasági elnök támogatását. Philippe azt is elmondta, 89 ezer rendfenntartó lesz jelen az utcákon szombaton, nyolcezren a fővárosban biztosítják a rendet. A kormányzat joggal tart attól, hogy az eddiginél is nagyobb erőszak szabadulhat el a szombati tüntetéseken: Eric Drouat kamionsofőr, a sárgamellényesek egyik „sztárja” szerdán arról beszélt,

szombaton az elnöki rezidencia megostromlását tervezik.

Emmanuel Macron államfő továbbra is hallgat, nem kíván még több olajat önteni a tűzre. Annyit lehet tudni csak, hogy a jövő hét elején fog megnyilatkozni a sárgamellényesekkel kapcsolatban.

Berácsozott Louis Vuitton

Benjamin Griveaux kormányszóvivő attól tart, hogy egyes zavargók fegyvereket hozhatnak magukkal a párizsi utcákra, a „tisztességes sárgamellényeseket” pedig arra kéri, hogy maradjanak otthon. Christophe Castaner belügyminiszter azt hangsúlyozta, az erőszakoskodók csupán egy törpe minoritást, úgy tízezer embert jelentenek. A Pas-de-Calais-i prefektúra négy biztonsági szempontból kiemelt helyen betiltotta a demonstrációkat. Nantes-ban és Saint-Nazaire-ben péntek déltől vasárnap délig betiltották az alkoholárusítást.

A Champs-Élysées-i üzletek is készülnek a szombati demonstrációra, a Louis Vuitton butikjának kirakatát ráccsal takarták el, egy másik üzletet falapokkal igyekeznek védelmezni. A híres Galeries Lafayette áruház sem nyit ki holnap. A párizsi kórházak is fokozott erőkkel készülnek a hétvégi eseményekre. Elhalasztottak számos hétvégére kitűzött sportmérkőzést, lyoni és párizsi egyetemek pedig kampuszuk bezárása mellett döntenek.

Az országos szakszervezetek szerdai közleményükben nyugalomra intettek, egyesek ugyanakkor kitartanak a tiltakozók mellett. Az egyik vasutas szakszervezet arra szólítja fel tagjait, csatlakozzanak a szombati tüntetésekhez, valamint biztosítsák, hogy a sárgamellényesek ingyen utazhassanak a vonatokon. A Vigi nevű rendőrszakszervezet, valamint egy tűzoltó-szakszervezet is támogatásáról biztosította a sárgamellényeseket, a CGT, a legnagyobb szakszervezet pedig vasárnap estétől kezdődő, határozatlan idejű sztrájkra buzdította a fuvarosokat, a felhívást péntek délután visszavonták.

A Figaro a sárgamellényesek Facebook-csoportjaiba enged betekintést,

a cikk szerint az elmúlt napokban az ENSZ migrációs paktuma volt az egyik legtárgyaltabb téma.

Egy milliós nézettségű videó arra figyelmeztet, hogy Macron „eladni” készül hazáját a marrakesi egyezmény aláírásával. Más videók azt taglalják, hogy a média elhallgatja a bevándorlásellenes nézeteket, az egyezmény pedig a francia szuverenitás végső feladásával lesz egyenértékű. Egyes sárgamellényesek ugyanakkor óva intenek az álhírek terjesztésétől.

Szintén parázs téma Macron hallgatása, van, aki azzal viccelődik, hogy az államfőt elrabolták, mások úgy tartják, nem normális, hogy Macron nem nyilatkozik meg a mozgalmukkal kapcsolatban. A facebookozók reménykednek abban, hogy a szombati tüntetés nagyobb lesz, mint az eddigiek, egyesek egyenesen „végső rohamot” vizionálnak. 

Eközben

november óta először csökkent a sárgamellényesek népszerűsége,

a lakosság jelentős többsége ugyanakkor továbbra is a tüntetőkkel van: az Ifop december 5-én és 6-án, tehát az életszínvonal-javító intézkedések bejelentése után készített felmérése szerint a franciák 66 százaléka szimpatizál a mozgalommal, ami hat százalékpontos visszaesést jelent a néhány nappal azelőtt végzett kutatáshoz képest.

Megszólalt a sárgamellényes tüntetésekkel kapcsolatban Édouard Balladur jobboldali politikus, korábbi miniszterelnök is. „Nagyon aggódom, az egész nagyon rosszul végződhet” – nyilatkozta, kiemelve: az 1968-as demonstrációkat az optimizmus és a jövőbe vetett hit határozta meg, ez most mind hiányzik.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139820