Üzemanyagadó és tandíjemelés

2018. december 7. 15:26
Lafferton Sára
Mérce

Ezért volt kint nagyjából 300 ezer francia az utcákon az elmúlt két hétben, és ezért nem látták kint vonulni a tüntetőkkel a Total vagy a Nestlé vezérigazgatóját.

„Ki érezné meg az üzemanyagra kiszabott jövedéki adó emelését? Minden egyes Franciaországban élő ember, aki olyan terméket vásárol vagy szolgáltatást vesz igénybe, amelyet szállítmányozni kell, tehát amelynek előállítása vagy szolgáltatása érzékeny az üzemanyagár emelkedésére. Tulajdonképpen mindenki, hiszen a termelőipar és a szolgáltató szektor működési költsége egyaránt függ az üzemanyag árától. Ha ez utóbbi emelkedik, a termékek és szolgáltatások ára is emelkedni fog, hiszen a termelők és a szolgáltatók az emelkedést be fogják árazni a termékeikbe és szolgáltatásaikba (ezt nevezik másodkörös hatásnak).

Pontosan milyen iparágakról és szolgáltatói szektorokról lehet szó? Mindenről, amit szállítani kell: az élelmiszeripar gyakorlatilag teljes egészében, a ruhaipar, gyógyszeripar, a motoros gépjárművel való utazás általában, de emelkedhet a könyv és papír-írószer, a bútorok, a lakberendezési eszközök ára, és a sort a végtelenségig lehetne folytatni.

A kiskereskedelmi üzemanyagár emelkedését tehát nem az olaj- vagy általában a nagyvállalatok fogják kompenzálni, hanem az ország valamennyi lakosa.

Ezért volt kint nagyjából 300 ezer francia az utcákon az elmúlt két hétben (csak tíz százalékuk párizsi), és ezért nem látták kint vonulni a tüntetőkkel a Total vagy a Nestlé vezérigazgatóját.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139830