Fejlemények Gruevszki ügyében

2018. december 6. 14:12

Szél Bernadett
Szél Bernadett blogja

Pechje van velem a magyar kormánynak, mert utánajárok a hazugságaiknak.

„Sokunkat nem hagy nyugodni a macedón politikusbűnöző ügye. Hiába próbálja a kormány egyszerű »jogi ügynek« beállítani Gruevszki befogadását, attól az még egy börtön elől menekülő korrupt politikus maffiafilmekbe illő szöktetése marad. Tételesen utánajártam, mi igaz abból, amit a kormány állít. Mostanra összeállt a kép: Szkopjétől Budapestig magyar állami szervezéssel és politikai döntések sorozatával juthatott el a volt macedón miniszterelnök.

Pechje van velem a magyar kormánynak, mert utánajárok a hazugságaiknak. Nemrég a CEU ügyében kerestem fel a minisztériumokat, mert azt írták nekem, hogy oktatási szakemberek vizsgálják, hogy a CEU megfelel-e a törvényi feltételeknek. Mint kiderült, nincsenek semmiféle oktatási szakértők, másfél éve szóban-írásban hazudik a kormány, mint a vízfolyás. Gruevszki ügyében a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt kerestem fel és párhuzamosan adatkérésekkel fordultam az ügyben érintett nagykövetségekhez. Meglepő válaszokat kaptam, amik több ponton is ellentmondtak egymásnak. Nézzük:

November 12-én került Gruevszki a BMH látókörébe azzal, hogy Budapesten besétált egy ügyfélszolgálatra és benyújtotta menedékjog iránti kérelmét. Ezt Végh Zsuzsanna, a BMH vezetője mondta nekem. Azért nem vitték Gruevszkit a tranzitzónába, mert állítása szerint ez a bevett eljárás abban az esetben, ha valaki már Magyarország területén »mélységében« tartózkodik és úgy nyújtja be kérelmét. Végh a volt macedón miniszterelnök Magyarországra való belépéséről nem tudott nyilatkozni, de azt elárulta, hogy a kormányzati nyilatkozatokban sűrűn előforduló szándéknyilatkozat semmire se jogosít: maximum ha valakit belföldön egy rendőr előállít, és nincsenek papírjai, és nyilatkozik arról, hogy menedékjogi kérelmet kíván benyújtani, akkor a rendőr pedig odakíséri, ahol ezt szabályosan megteheti. A BMH tehát egyértelművé tette, hogy így biztosan nem juthatott be az országba Gruevszki.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139765

Ajánljuk még a témában