Pentagon: Az amerikai légierő „különleges" repülést hajtott végre az ukrán légtérben

2018. december 6. 18:37

Az amerikai gép a Kercsi-szorosban történt orosz-ukrán incidens kapcsán támogatását kívánta kinyilvánítani Ukrajna iránt.

Az amerikai légierő egyik gépe „különleges" fegyvertelen repülést hajtott végre Ukrajna légterében – közölte a washingtoni védelmi minisztérium csütörtökön.  

A közlemény szerint az amerikai gép a Kercsi-szorosban történt orosz-ukrán incidens kapcsán támogatását  kívánta kinyilvánítani Ukrajna iránt. 

A Pentagon közleménye „különlegesnek" nevezte a berepülést, amelyre a Nyitott Égbolt Szerződés keretében került sor. A szerződés lehetővé tesz a szerződést aláíró országoknak fegyvertelen katonai megfigyelő repüléseket. Ezeket általában jóval korábban bejelentik, ám az érintett felek egyetértése esetében lehetővé tesz „különleges" azaz előre be nem jelentett akciókat is. A csütörtöki amerikai berepülés Ukrajna kérésére történt. 

A Nyitott Égbolt Szerződést 1992 márciusában 25 állam írta alá Helsinkiben, köztük Magyarország is. A megállapodás fegyvertelen megfigyelő repüléseket tesz lehetővé az aláíró országok területe felett.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139787

Ajánljuk még a témában