Megnyílt a Fekete Civilizációk Múzeuma Dakarban

2018. december 6. 19:32

A szenegáli létesítmény építését Kína finanszírozta.

Macky Sall szenegáli elnök csütörtökön Dakarban megnyitotta a Fekete Civilizációk Múzeumát (MCN), az ötven éve készülő terv célja a fekete ember eredményeinek megörökítése az emberiség kezdeteitől napjainkig.

Az államfő jelképes szalagot vágott át és leleplezett egy táblát a monumentális épület előtt, amelynek egyebek mellett a dél-szenegáli casamance-i kerek ház volt az ihletője. Az építési munkálatok hét évvel korábban, Abdoulaye Wade előző elnök alatt kezdődtek.

Macky Sall rövid látogatást tett a múzeumban Azali Assoumani Comore-szigeteki államfő – ő volt a múzeumlátogatásra érkezett egyetlen külföldi államfő –, valamint a kínai kulturális miniszter kíséretében. Kína finanszírozta a több mint 30 millió eurós (9,7 milliárd forint) létesítmény építését és berendezését.

A nemzeti színházzal szomszédos épületében tartott előadáson több százan vettek részt, itt hagyományt és modern művészetet ötvöző dalokat, táncokat adtak elő, tisztelegve az ősök emléke, a fekete civilizációk jelentős személyiségei – közöttük Martin Luther King fekete amerikai polgárjogi harcos és Thomas Sankara Burkina Fasó-i forradalmár, majd elnök – előtt.

A dakari múzeumhoz hasonló intézmények korszerűsítése, illetve építése Afrika-szerte a megfelelő infrastruktúra hiányába ütközik. A gyarmati időkben elszállított műkincsek visszaszolgáltatására több ország, közöttük Franciaország is ígéretet tett.

Hamady Bocoum, az új múzeum igazgatója szerint a 14 ezer négyzetméteres intézmény 18 ezer műtárgy befogadására alkalmas, az Afrikában több millió éve megjelent emberfélékkel kapcsolatos leletektől a kortárs afrikai műalkotásokig.

Az MNC célja az „afrikai kulturális és tudományos örökséghez való hozzájárulás" – mondta az igazgató.

Az afrikai civilizációk múzeumának tervét Léopold Sédar Senghor költő, Szenegál első elnöke (1960-1980) vetette fel az első – 1966. évi – Néger Művészeti Világfesztiválon.

Az Emmanuel Macron francia elnök számára november 23-án benyújtott, két egyetemi tanár, a francia Bénédicte Savoy és a szenegáli Felwine Sarr által készített jelentés a műkincsek visszaszolgáltatását szorgalmazza az egykori gyarmatosított országoknak.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139791