A CEU elüldözése után végre megérthetnénk, ezzel a kormánnyal nem lehet tárgyalni

2018. december 6. 07:37

Jámbor András
Mérce

Jelenleg csak egyetlen hatalom van Magyarországon, Orbán Viktoré.

„Jelenleg csak egyetlen hatalom van Magyarországon, Orbán Viktoré. Ezt végleg leszögezhetjük a CEU elüldözése után. Ami viszont fontosabb tanulság az egyetem kapcsán, az az, hogy a 20. század második felének elit érdekérvényesítési módszerei, a nemzetközi kapcsolatokra, a fontos emberekre és fontos ismerőseikre, az akadémiai tekintélyre alapuló módszerek nem működnek. Nincs tárgyalás, csak az erő, a legitimáció van.

A CEU története pont ezért szomorú, hisz ha az egyetem maga nem »szakmai« ügyként próbálta volna megoldani saját megmaradását, hanem politikai harcként végigharcolta volna, akkor lett volna esélye. Ehelyett viszont a CEU bízott az úriemberi becsületszóban, nem számolt azzal az egyetem vezetése, hogy a cél tényleg a kiebrudalásuk, nem volt hajlandó megküzdeni a kormánnyal, így már az elején elvesztette a harcot.

Emlékezhetünk, volt egy olyan pont ahol 100 ezer ember tüntetett a CEU melett, aztán jött a »megunják és hazamennek«, a tüntetések elhalkultak a téma alábbhagyott, és a kormány lényegében a korábbi ellenállással sem számolva végezhette ki az egyetemet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139739

Ajánljuk még a témában