Julian Assange

Ecuadori elnök: A brit kormány elegendő biztosítékot adott Assange távozásához

2018. december 6. 18:15

Julian Assange 2012 óta tartózkodik Ecuador londoni nagykövetségén, miután Svédországban nemi erőszak miatt vádat emeltek ellene.

Ecuador írásbeli biztosítékot kapott a brit kormánytól arra, hogy nem adná ki a WikiLeaks oknyomozó portált alapító, 2012 óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodó Julian Assange-t olyan országnak, ahol halálbüntetés fenyegetné, ha elhagyná a diplomáciai képviselet épületét - jelentette ki csütörtökön az ecuadori elnök egy rádióinterjúban.

Lenín Moreno nem nyilatkozott azzal kapcsolatosan, hogy távozásra kényszerítené-e Assange-t, de elmondta, hogy a Assange ügyvédei már mérlegelik a következő lépéseket.

Ecuador 2012-ben részesítette védelemben Assange-t, az után, hogy Svédországban nemi erőszak miatt vádat emeltek ellene. Assange, aki tagadta a vádat, attól tartott, hogy Svédország kiadja őt az Egyesült Államoknak amiatt, hogy titkos katonai és diplomáciai iratok ezreit szivárogtatta ki az általa alapított portálon. Emiatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene, és akár halálbüntetést is sújthatják.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139785

Ajánljuk még a témában