Választásra ösztönző kampányt indított az Európai Parlament

2018. december 5. 17:21

Társadalmi kampányt indítottak az EP-választás előtti időszakra az európai politikai tudatosság erősítésére.

Az Európai Parlament magyar kapcsolattartó irodájának szerdai rendezvényén elmondták: szavaznifogok.eu címmel kampányt indítottak a jövő májusi EP-választásra való figyelemfelhívás és a választási részvétel erősítésének érdekében. 

Hűvös Anka, a kampány egyik önkéntese elmondta: húszéves egyetemistaként ő az Erasmus-program jövőjét, a fiatalok munkanélküliségének és a környezetvédelemnek az ügyét helyezi kampányvideói középpontjába. Hatalmas lehetőségnek tartja, hogy a személyes videóival ösztönözhet másokat a választási részvételre, hogy a szavazáson keresztül részt vehessenek jövőjük alakításában - fogalmazott.

A kampány célja nem az egyirányú tájékoztatás, hanem egy alulról történő építkezés, az európai polgárok, különösen a fiatalok bevonzása az európai szintű politikába. A kampány honlapján regisztrálni lehet és be lehet jelölni a minket érdeklő fő témákat is.

Mivel a legutóbbi, 2014-es EP-választáson a részvétel európai átlaga 42 százalék volt és a magyar részvétel a 30-at sem érte el, az önkéntes szerint a kihívás adott: a részvétel növelése és az európia politikai tudatosság erősítése a cél.

Az európai parlamenti választást 2019. május 23-26. között (Magyarországon május 26-án, vasárnap) tartják az EU-ban, ahol összesen 450 millióan szavazhatnak. Az EP-képviselők száma a Brexit miatt 751-ről 705-re csökken, a magyar képviselők száma 21 marad.

(Mandiner, MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139726

Ajánljuk még a témában