Liberális helyett szociálist!

2018. december 5. 18:28

Hegyi Gyula
Népszava

A baloldalnak nyíltan és egyértelműen a szociális demokrácia értékeit, ethoszát és programját kell hirdetnie.

„A baloldalnak pedig nyíltan és egyértelműen a szociális demokrácia értékeit, ethoszát és programját kell hirdetnie és képviselnie. Egy olyan rendszerét, amely egyensúlyt teremt az egyéni érdek és a közjó között, s amely biztosít minden egyéni szabadságjogot addig, amíg az nem sérti mások jogait, beleértve gazdasági kizsákmányolásukat is. 

A szociális demokrácia programjának egyértelmű vállalásával a magyar baloldal világossá teheti, hogy miközben mindent elutasít az Orbán-rendszerből, a korábbi kormányok idejéből csak az egyéni szabadságjogokat kívánja helyreállítani. A neoliberális gazdaságpolitika, a multi cégek kiváltsága, a nagybankok állam fölötti uralma nem része ennek a programnak. Az egyszer biztosan megszülető új köztársaság új alkotmányának azt a szociális jogállamot kell megteremtenie, amelynek 1918-ban, 1945-ben, 1956-ban és 1989-ben felcsillanó reményét mindig elvette tőlünk hol a geopolitikai kényszer, hol saját tehetetlenségünk.

A liberális demokrácia „helyreállításának” ígérete helyett a magyar ellenzéknek az alapvető szabadságjogok érvényesítésért kellene küzdenie.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139731

Ajánljuk még a témában