A hallgatóknak nem kell aggódniuk

2018. december 4. 20:58

Scheuer Gyula
ELTE Online

Az elmúlt években soha nem látott mennyiségű pénzek áramoltak az ELTE-hez. Egyrészt speciális támogatások formájában érkeztek a kormányzati oldalról, másrészt pedig pályázatok oldaláról. Blankó Miklós interjúja Scheuer Gyula kancellárral.

Milyen források állnak a karok rendelkezésére a költségvetési hozzájárulás mellett?

Az elmúlt években soha nem látott mennyiségű pénzek áramoltak az ELTE-hez. Egyrészt speciális támogatások formájában érkeztek a kormányzati oldalról, másrészt pedig pályázatok oldaláról. Ez is jól látható a közleményemhez mellékelt tényszerű táblázatból. Ezek a bevételek azonban nagyon egyenetlenül érkeztek az egyes karokra. Érhető, hogy azok a karok, amelyek nem részesültek ezekből a forrásokból, a folyamatosan növekvő költségeik mellett egyre nehezebben rávehetők a kari keresztfinanszírozásra.

Melyik karoknál lehet egyensúlyi problémákról beszélni?

Egyensúlyi problémája jelenleg a Természettudományi Karnak és a Bölcsészettudományi Karnak van.

Milyennek látja a két kar helyzetét a jövő évi költségvetés tükrében?

A jelenleg rendelkezésemre álló információk szerint a természettudományi, bölcsészettudományi és tanárképzési területre a kormányzat részéről az idei évnél mintegy 600.000.000.- Ft-tal több speciális támogatást fogunk kapni a jövő esztendőben. Komoly esélyét látom annak is, hogy több képzési területen jelentős képzési normatíva-emelésre fog sor kerülni. Ennek pénzügyi hatásai azonban felmenő rendszerben tudnak érvényesülni, mivel a normatíva-emelés mindig az új belépő hallgatókra vonatkozik. Amennyiben a kiválósági támogatás alapjaiban nem változik meg, úgy véleményem szerint az érintett két kar működése még kezelhető mértékű korrekciók mellett biztosítható.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139685

Ajánljuk még a témában