David Attenborough: Az elmúlt évezredek legnagyobb fenyegetése a klímaváltozás

2018. december 4. 12:11

A brit természettudós az „emberek székét" foglalja el a katowicei klímacsúcson. Videó.

„Világ vezetői, vezetnetek kell" – hangoztatta a világhírű brit természettudós, aki az „emberek székét" foglalja el a hivatalosan hétfőn megkezdődött csúcstalálkozón. Hozzátette: „a civilizációink fennmaradása és a létünket biztosító természet egyaránt a ti kezetekben van".

„Jelenleg egy olyan, ember okozta katasztrófával nézünk szembe, amely globális méreteket öltött. Évezredek óta ez a legnagyobb fenyegetés az emberiségre nézve. A klímaváltozás" – mondta Attenborough a csaknem 200 ország delegáltjaiból álló hallgatóságnak.

A brit természettudós bemutatott a küldötteknek egy videomontázst is, amelyet a klímaváltozásért aggódók üzeneteiből állított össze. „Nem látjátok, mi történik körülöttetek?" – kérdezte egy fiatal férfi. „Mi már érezzük Kínában a klímaváltozás egyre növekvő hatásait" – hangoztatta egy fiatal nő. „Ez volt az én otthonom" – mondta egy bozót- és erdőtűz martalékává váló épület mellett álló nő. 

„A világ lakosai elmondták véleményüket. Fogy az idő. Az emberek azt akarják, hogy a döntéshozók most azonnal cselekedjenek" – szólította fel a résztvevőket Attenborough.

A klímacsúcsot megelőzően a természettudós azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy az emberek székének elfoglalója szerte a világról több százmillió olyan embert képvisel, akiknek életére hatással van a klímaváltozás. „Azért ül ott, hogy emlékeztesse a konferencián dolgozó politikusokat, valamint a kormányokat és más irányítókat, hogy ez az intézmény nem egy elméleti vállalkozás, nem egy vákuumban dolgoznak. Valódi emberek jövőjével van dolguk" – fűzte hozzá a természettudós.

A hétfőn megnyílt katowicei csúcstalálkozón a résztvevők a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodás részletes szabályrendszeréről tárgyalnak. A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest.

Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok, többek között a szén-dioxid (CO2) kibocsátásának csökkentésére, illetve a kibocsátott CO2 megkötésére és környezetbarát felhasználására.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139652

Ajánljuk még a témában