Nem vetemedtek arra, hogy elnémítsák a CEU-t

2018. december 3. 15:24

Miklósi Gábor
Index

A világra nyitott, tájékozott, nyelveket beszélő polgári értelmiségi körnek okoz kárt a CEU távozása.

„Nem volt itt soha más cél, ahogy utóbb ezt burkoltan kormányzati politikusok, köztük maga Orbán is elismerték, mint a CEU ellehetetlenítése. Miután pedig az egyetem teljesítette az új feltételeket, ám Orbán mégsem volt hajlandó rábólintani a maradásához szükséges államközi egyezmény aláírására, a napnál világosabbá vált, hogy a törvénymódosításban épp azért kötötték ki feltételként az államközi egyezmény létrejöttét, mert annak teljesülése nem a CEU-n, hanem a kormányon múlt.

De miért kellett egy jól működő, a magyar egyetemi és tudományos életbe mélyen beágyazódott, elismert és nívós posztgraduális egyetemet kiszekálni Magyarországról?

1. Triviális, de egyrészt azért, mert a CEU-t Soros György alapította, és mindazért, ami ezzel jár. A kormány az elmúlt évek útszéli sorosozásával lényegében kényszerhelyzetet teremtett a saját maga számára: ha továbbra is megtűri Budapesten a »Soros-egyetemet«, az gyengeségnek tűnik. A Soros-elleni (közpénzmilliárdokból fizetett) rágalomkampány kellően megalapozott a CEU kiebrudalásának, amivel jól ugyan senki sem jár, rosszul viszont sokan.

A magyarok közül leginkább egy olyan, versenyképes tudású, a világra nyitott, tájékozott, nyelveket beszélő polgári értelmiségi körnek okoz kárt a CEU távozása, akiknek a túlnyomó többsége mindig ellenezni fogja Orbán Viktor befelé forduló, provinciális nemzeti együttműködési rendszerét. A velük való kicseszés Orbánnak valószínűleg bizsergetően kellemes érzés, az pedig, hogy a jövőben kevesebb ilyen ember képződik idehaza, tiszta haszon.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139603

Ajánljuk még a témában