Ha nincs határod, nincs országod – Fiatal republikánus vezető a Mandinernek

2018. november 30. 10:22
„Mindenkinek tisztelnie kell a határokat. Ha nincsenek határaid, nincs országod” – szögezi le Jason Emert a Mandinernek. A fiatal republikánusokat tömörítő Young Republicans elnöke szerint Hillary Clinton megtestesít mindent, amit az emberek utálnak a politikusokban; Donald Trump viszont sikeres elnök, csak egyesek inkább a stílusára koncentrálnak. Interjúnk a magyar őseire és amerikai hazájára egyaránt büszke Emerttel.

Jason Emert a mintegy 20 ezer fiatal republikánust tömörítő Young Republicans National Federation elnöke. A 33 éves jogász és üzletember a déli Tennessee állam keleti részéről - és egyik nagyapja felmenői révén Magyarországról - származik: büszke konzervatív és hazafias nézeteire, és büszkén vállalja Trump elnök támogatását is. „Amerika a világtörténelem legnagyobb jó ereje” – szögezi le egy interjújában

***

Fog találkozni Donald Trump és Orbán Viktor?

Szerintem kell találkozniuk. Örülnék egy ilyen találkozónak. Sok a hasonlóság a két ország között, és szerintem szoros kapcsolatuk továbbra is működni fog. Azért is remélem ezt, mert a nagypapám magyar volt. 

Mit tud róla?

Igazából a dédszüleim éltek Magyarországon, a nagypapám 15 éves korában menekült el. A második világháborúban az amerikai tengerészetnél szolgált. A hajója elsüllyedt, de kimentették. Hazament, majd csatlakozott a légierőhöz. A nagypapám számomra abszolút hős! Egyébként nagyon katolikus volt és nagyon humoros.

Imádta újdonsült hazáját és imádta a sört is.

A legkeményebb ember volt, akit ismertem, egy műtét után hazaérve kifestette a házat. Sajnos tíz éve elhunyt. 

Hogyan értékeli az amerikai félidős választásokat?

Semmi extra, elég átlagos, ami különleges, az az, hogy az elnök pártja, a republikánusok megtartották a szenátust, de persze annak nagyobb visszhangja volt, hogy a demokratáké lett a többség a képviselőházban. A republikánusok itt 37 helyet vesztettek, ami megfelel az ilyenkor szokásos átlagnak. Annak idején, 2010-ben Obama és a demokraták 63 helyet vesztettek a félidős választásokon. Akkor a szenátusban hat helyet nyertek a republikánusok. Hat helyet veszteni vagy nyerni a szenátusban elég jelentős változás. Ami engem jobban izgat egyébként, az az, hogy a fiatalok elfordulnak a politikától. Pedig a gazdaság sikeres, rekordmagasságban van a foglalkoztatottság, több munka van, mint amennyi munkakereső, a dolgok jól mennek. Ezzel együtt

az emberek inkább Donald Trump stílusával vannak elfoglalva a tettei helyett

és a Republikánus Párt sikerei helyett. Könnyű dolog a stílusra koncentrálni, ha nem szereted az elnököt. 

Jason Emert falat épít

Nem lesz állandósuló patthelyzet amiatt, hogy a szenátusban a republikánusok, a képviselőházban a demokraták vannak többségben?

Meglátjuk. 1994-ben Bill Clinton 54 helyet vesztett, a republikánusok négy évtized után nyerték el újra a többséget a képviselőházban. De Newt Gingrich és Clinton elnök talált közös pontokat, és hihetetlen jó döntéseket hoztak, amelyekből csak nyert az amerikai nép. Nancy Pelosi demokrata vezér és Trump elnök is megteheti ugyanezt. 

Úgy is, hogy ma mindkét párt radikálisabban képviseli a saját álláspontját, ha tetszik, ideologikusabb?

Még így is lehet közös nevezőt találni, mindig is működött a törvényhozás ilyen helyzetben is. Az egyik nagyon fontos dolog, amin közösen dolgozunk, az a büntetés-végrehajtás megreformálása. Úgyszintén lehetőség van az amerikai infrastruktúra és távolsági közlekedés rendbe tételére,

utakat, hidakat, kikötőket kell építeni és felújítani,

biztosítani kell a repülőtéri biztonságot. 

Donald Trump meg is ígérte az infrastruktúra rendbetételét, de ebben a kérdésben a demokraták is jók, viszont mintha ez ügyben nem sok minden történt volna. 

Igen, ez így van. A közlekedésügyi bizottság elnöke most már nem indul az újraválasztásáért, tíz év után. És ő elég hatástalan vezetőnek bizonyult. Szóval ez személyügyi kérdés is. 

De miért kellene az ellenzéknek együttműködni a kormánynak? Az ellenzéknek nem kell politikai okokból mindenre nemet mondania, ami a kormányzó többségtől jön?

Hát, érdekes volna látni, mi történne egy ilyen helyzetben. A demokraták amúgy is hajlamosak elvesztegetni a lehetőségeket. Lehet, hogy folytatni akarják az elnök elleni tevékenységüket, a nyomozásokat, az orosz befolyás kutatását. Az oroszok minden választásba be akarnak avatkozni a világon, régóta próbálnak beavatkozni az amerikai választásokba is. Oroszország regionális hatalom, nem pedig világhatalom; Oroszország nem a Szovjetunió.

Oroszország gyenge ország, nem azonos a súlya az Egyesült Államokéval,

de a demokraták mégis úgy kezelték. 

Mit gondol Robert Mueller nyomozásáról az orosz befolyásról?

Remélem, Mueller megcsinálja a munkáját és befejezi a jelentést. Szerintem semmi furcsa dolog nincs a háttérben, amit Clinton látni akar. Egészséges, ha nyitott és átlátható nyomozás folyik. Szerintem nyilván az oroszok megpróbáltak beavatkozni a választásokba. Persze, az oroszok létrehoztak pár Facebook-oldalt, minden rendelkezésükre álló lehetőséget kihasználtak, ez nem meglepő. De komolyan azt gondoljuk, hogy emiatt nyert Donald Trump? Ne már. De egyvalamit biztos nem tettek meg az oroszok: nem mondták azt Hillary Clintonnak, hogy ne kampányoljon Wisconsinban, Michiganban és Pennsylvania nyugati részén. Ugyanis Hillary azért is vesztette el a választásokat, mert biztosra vette, hogy ez a három állam rá szavaz, de azok Trumpra szavaztak. Hillary Clinton rossz jelölt volt, rossz kampánnyal. 

Állítólag újra indul 2020-ban.

Nos,

Hillary Clinton megtestesít mindent, amit az emberek utálnak a politikusokban.

Bennfentes, ráadásul amikor férjével beköltözött a Fehér Házba, nem volt sok pénzük, mikor kiköltöztek, akkor meg rengeteg pénzük volt. Nem mondom, hogy illegálisan szerezték, de az embereket irritálja, hogy a korábbi first lady extrém módon meggazdagodott. És nem csinált semmit, csak befolyása van. Ezért szavaztak ellene. 

Ennek ellenére mindenki úgy gondolta, hogy simán nyerni fogja a választásokat. 

Igen. Állítólag Hillary legjobban Trump ellen, Trump legjobban Hillary ellen tud nyerni egy elnökválasztáson. Egymás legjobb ellenfelei talán. 

Donald Trump újraindul 2020-ban?

Nem tudom, talán igen. Nagyszerű showman. Szégyen lenne nem látni őt újra versenybe szállni 2020-ban. 

Nem anarchikus a kormányzása?

Sokakat ismerek, akik az adminisztrációban dolgoznak, és mindannyian keményen dolgozó, becsületes hazafiak. De ez kemény munka. Persze, hogy sokan belefáradnak. 

Van demokrata mély állam, deep state?

Szerintem nincs deep state. Vannak emberek, akik túl régóta dolgoznak egy-egy munkakörben. 

Kivételes időket élünk és Trump valami extra, kivételes véletlen, vagy ez a dolgok normál menete?

Valahol a kettő között. Ő nem Ronald Reagan. Őt választották meg, hogy elvégezze a melót Washingtonban, ennyi. Nagyon szereti a hazáját, de nem gondolom, hogy ő átalakítja az országot. Szerintem Obama elnök is hazafi volt, habár szívemből elleneztem rengeteg mindent, amit csinált. Két Amerika van, és Obama megbüntette az embereket, akik keresztények és hisznek a fegyvertartás jogában. És ott van az az érzés, hogy a fővárosban a politikai elit nem érti az embereket.

Trump nem feltétlenül érti az embereket, hiszen New York-i dollármilliárdos; de kétségkívül meghallgatja az embereket.

Az a legfontosabb szerintem Trumpban, hogy sokkolja a rendszert Washingtonban, s erre időnként szükségünk van. 

Milyen állapotban van az amerikai konzervativizmus?

Konzervatív vagyok, hiszek a korlátozott kormányzatban, a szabad piacban, az erős hadseregben. Azt nem tudom, hogyan adjuk tovább ezt a következő nemzedéknek. Konzervatívnak lenni kemény dolog. Nem hiszem, hogy kihaló fajta vagyunk. Trump szerintem nem konzervatív, ő nem ideologikus. De ez jó. Az emberekben hisz. Viszont megreformálja a Legfelsőbb Bíróságot a konzervatív jelöltjeivel, és a bíróság hosszú időre konzervatívvá válhat – szerintem ez lesz Trump öröksége. Az ő öröksége a megreformált Legfelsőbb Bíróság lesz, semmi más. Szerintem a demokraták nem jelöltek olyan jó bírókat, mint a republikánusok. A következő, aki szerintem távozik, Clarence Thomas lesz, és Trump ki fog tudni nevezni valaki mást a helyére. Sokakat felháborított, ahogy a demokraták Brett Kavanaugh-t megpróbálták lejáratni, miközben mindenki ajánlotta őt, jó ember, jó bíró, szerintem ezt még egyszer nem engedhetik meg maguknak a demokraták.

Megnéztem az ön egyik kampányfilmjét, pár egyszerű jelszó – „Konzervatív. Trump-párti. Épüljön a fal!”, miközben ténylegesen egy falat épít. 

Igen, hát a kampányok nagyon leegyszerűsödtek Amerikában. Nem beszélünk szakpolitikákról, nem beszélünk a háttérről. Az én kampányom középpontjában a bevándorlás állt. A bevándorlás most fontos téma az országban. És én hiszek abban, hogy a mexikói határt jobban ellenőrizni kell, akár fallal, akár digitális rendszerrel vagy több katonával. Ehhez megvan a technológiánk.

Mindenkinek tisztelnie kell a határokat. Ha nincsenek határaid, nincs országod.

Egyébként bevándorlásügyi szakértő is vagyok, és az egész rendszert meg kell reformálni. Több bíróra van szükség, túl drága a rendszer, nem működik, nem 21. századi. Ezen dolgozunk. Mexikó fontos szövetségesünk, mindketten prosperálunk az együttműködésből, nem ellene szól mindez. Nálunk, Tennessee-ben jól megy a gazdaság, nincsenek különösebb problémák, így inkább az országos kérdésekről szól a kampány és a politika, nem a helyi ügyekről. 

Magyarországon a bevándorlás körüli viták egyik jelképes figurája lett Soros György. Mit gondol róla?

Nem feltétlen közvetlen ő áll egyes destabilizációs törekvések mögött, de ha a pénz útját követed, csak ő áll egyes szervezetek mögött. Ezeknek a Balkánon például erős destabilizációs hatásuk van. Ez aggasztó, komolyan kell vennünk. Talán nem ő az elsődleges célpont, hanem egyes szervezetek, amelyekkel kapcsolatba hozzák, és amelyek részt vesznek tüntetések megszervezésében, destabilizációs akciókban. Diplomatikusan ennyit tudok mondani. 

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Fog találkozni Donald Trump és Orbán Viktor?"
Egyelőre mindkettő vívja meg a maga harcát.

"Mindenkinek tisztelnie kell a határokat. Ha nincsenek határaid, nincs országod."
Mit lehet erre mondani egy amerikai faxfejnek? Olvass magyar történelmet!!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés