Miért téves út az emberi jogi liberalizmus?

2018. november 29. 11:19

Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk
Az emberi jogi liberalizmus semmivel sem visz közelebb a megelégedett élethez.

„Az emberi jogok fokozatos elburjánzását élvezhetjük a II. világháború lezárulása óta. A jogok és a rájuk épülő jogosultságok (entitlements) többedik generációja vált részévé a nyugati világ progresszivista felfogásának, aminek alapja az emberek morális egyenlősége és ezzel (nem szándékolt) összefüggésben az értékrendek és kultúrák relativista megítélése. De ezek a jogok jórészt üresek. (...)

Míg régen – hogy egy kézzelfogható példával éljek – a családok stabilitását a szülők és a gyerekek eltérő kötelességei jelentették és a gyerekek vagy a házastársak e kötelességek teljesítésétől várhatták a saját »jogaik« érvényesülését, ma a női, gyerek- vagy épp az emberi jogok és jogosultságok közvetlenül hatnak és ássák alá a családok funkcionalitását. A konkrét helyzetben a nagyobb részt hagyományosan, kisebb részt esetszerűen elvárt »hivatali« kötelességek és felelősség helyett, ami a családfőséggel járt, ma a női és gyerekjogok védik az apáktól a családtagokat, az utóbbi kötelességeinek és felelősségének cinikus »meghaladása« mellett. Tehát amíg régen a társadalom tagjai a természeti törvényen, a szokásokon és az írott jogon keresztül reflektáltak a bizonyos élethelyzetekben, funkciókban, pozíciókban rájuk háruló kötelességekre és ezzel biztosították a helyzetben résztvevő többi ember (polgár) »jogainak« érvényesülését, addig a mai agonisztikus korban – a mi érvelésünk szempontjából nézve – generális emberjogi klauzúrák érvényesítését várja el a progresszivista gondolkodás logikája minden ugyanilyen élethelyzetben. Mondanom sem kell, ennek az az ára, hogy a puszta morális egyenlőségen alapuló generalizáló jogiasság gyarmatosít minden valaha működött más logikát és nem hagy semmi mást a színen, mint az agónia dinamikáját.

A hierarchikus (pontosabban, a tágan »hivatásrendi«, kötelességekből eredő) viszonyok felváltása az egyenlőségen alapuló agóniával (a családokban, az iskolákban, a tudományban, a politikában, az erkölcsi világban) az egyének és az állam közötti intézmények átfogó hanyatlását, az értelmes emberi élet lehetőségeinek beszűkülését eredményezi. Az emberi jogi liberalizmus tehát semmivel sem visz közelebb a megelégedett élethez és a plusz szabadság (ti. beavatkozástól való mentesség), amit kikényszerít, nem hoz magával nagyobb boldogságot, ellenkezőleg.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nocsak...

Válaszok:
Antigoné | 2018. november 29. 11:56

Talán megvilágosodáson esett át, azért nem hallottunk róla ilyen sokáig.

Válaszok:
Megtalálta | 2018. november 29. 12:04
Megtalálta | 2018. november 29. 12:55

Jah, bár csak a felszínt kapirgálja.

Miért nem stabilak az emberi jogok? Mert amit ember írt, azt egy másik ember bármikor megkérdőjelezheti.

Ha keresztülverekeded magad a szokásosan túlfogalmazott, összetett mondatszerkezeteken, akkor viszonylag egész jó leírását kapod a jelenségnek.

Először alapvető fundamentumokat fogadnak el emberi jogokként, ez még oké. Aztán viszont jönnek az újabb és újabb, magukat elnyomottnak és áldozatoknak tekintő lobbicsoportok, akik egymás után vindikálnak maguknak különféle jogokat. Szóval az egész emberi jog dolog elinflálódik, mindenkinek lesz mindenféléhez joga, de senkit nem érdekel, ha ezek a jogok sérülnek.

A migrációs csomag, amit épp készülnek elfogadni az ENSZ égisze alatt, pontosan ennek a jelenségnek a része. A migránsok jogairól szól, a migránsoknak akar többletjogokat vindikálni. Ami ugye nyilvánvalóan a migráció célországai polgárainak _kötelezettségévé_ válna azonnal. Csakhogy a célországok nem akarnak ilyen plusz kötelezettségeket bevállalni, ami nem is csoda, hiszen olyan dolgokért kellene kötelezettséget vállalni, amire nincs szinte semmi ráhatása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés