Szíriai média: mérgesgáztámadás érte Aleppót

2018. november 25. 13:40

Mérgesgáztámadás érte szombaton késő éjjel az észak-szíriai Aleppót, legkevesebb 107 ember szorul orvosi ellátásra – jelentette vasárnap a szíriai SANA állami hírügynökség.

Mérgesgáztámadás érte szombaton késő éjjel  az észak-szíriai Aleppót, legkevesebb 107 ember szorul orvosi ellátásra – jelentette vasárnap a SANA állami hírügynökség, amely szerint a vegyi fegyverrel töltött rakétákat ellenzéki fegyveres csoportok lőtték ki a városra.

A helyi kórházak közléseire hivatkozva a SANA arról számolt be, hogy több pácienst is légzési nehézséggel szállítottak be az egészségügyi intézményekbe. A hírügynökség fotókat és videófelvételeket is közzétett a történtekről, ezeken orvosi ellátásra szoruló embereket lehetett látni.  

A szíriai felkelők ugyanakkor kitalálásnak nevezték a gyanúsítást. Szerintük mindez „hazugság, amely azt a célt szolgálja, hogy elfedje a rezsimnek a szíriai lakosság ellen elkövetett bűntetteit".

A Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogató Oroszország védelmi minisztériumának közlése szerint a klórgázzal töltött rakétákat a korábban an-Nuszra Front néven ismert szélsőséges szervezet uralta térségekből lőtték ki, az Idlíb tartományban a feszültség csökkentésére létrehozott zóna területéről.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte: „a rendelkezésre álló információk szerint, különös tekintettel az áldozatok mérgezési tüneteire, a lőszer, amellyel az aleppói lakónegyedeket lőtték, klór (gázzal) volt töltve". Egyben bejelentette, hogy Moszkva egyeztetni fog Törökországgal is a történtekről, hiszen Ankara felelős a deeszkalációs övezetben a tűzszünet megtartásáért.

A szíriai külügyminisztérium vasárnap cselekvésre sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) a feltételezett aleppói gáztámadás miatt. A damaszkuszi kormány „felszólítja a BT-t, hogy haladéktalanul és határozottan ítélje el ezeket a terrorista bűncselekményeket ... és foganatosítson elrettentő büntetőintézkedéseket olyan országok és rezsimek ellen, amelyek támogatják és pénzelik a szélsőségeseket" – olvasható a tárca közleményében.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139174

Ajánljuk még a témában