Szíria: még egy utolsó kísérletet tesznek egy alkotmányozó bizottság felállítására

2018. november 20. 07:50

Az ENSZ 150 szíriait készül meghívni a leendő alkotmányozó testületbe, a damaszkuszi kormány azonban elutasítja 50 ember meghívását.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja vállalta hétfőn, hogy tesz még egy utolsó kísérletet egy szíriai alkotmányozó bizottság felállítására.

A célunk továbbra is az, hogy legkésőbb december közepéig elküldjük a meghívókat, és még decemberben öszehívjuk az alkotmányozó bizottság első ülését” – mondta Mistura a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) Genfből egy video-telekonferencia keretében.

Közlése szerint az ENSZ 150 szíriait készül meghívni a leendő alkotmányozó testületbe, amelynek kulcsszerepet szánnak egy új alkotmány kidolgozásában, a következő választások megtartásában és polgárháború lezárásában. A damaszkuszi kormány azonban elutasítja annak az 50 embernek a meghívását, akik szakértőként, civil szerveződések tagjaként, törzsi vezetőként vagy nőként vennének részt az alkotmányozás folyamatában. A kormány és az ellenzék 100 bizottsági képviselőjének személyére vonakozóan már sikerült megállapodniuk a feleknek.

Mistura figyelmeztetett, ilyen körülmények között az ENSZ arra a következtetésre juthat, hogy nem lehetséges megalakítani egy hiteles és minden politikai erőt magába foglaló bizottságot.

 A szíriai különmegbízott, aki november végén távozni akart tisztségéből, most beleegyezett, hogy egy hónapig még helyén marad, és tesz még egy utolsó kísérletet a szíriai helyzet hosszútávú rendezéséhez elengedhetetlennek tartott testület létrehozására.

Mistura kijelentette, hogy a maga részéről mindent megtesz a cél érdekében, ugyanakkor nem zárta ki, hogy kudarcot vallanak. Hozzátette, hogy a BT-nek tartandó utolsó, decemberi tájékoztatójában kész lesz elmagyarázni, hogy hol tartanak az alkotmányozó bizottság létrehozásával.

Staffan de Mistura, aki hivatalát 2014 óta látja el, október végén „személyes okokkal” indokolta távozását. Helyére António Guterres ENSZ-főtitkár Geir Pedersen norvég diplomatát javasolta.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/138901

Ajánljuk még a témában