Végjátszma

2018. november 16. 17:53

Tóth Ákos
168 Óra

Ma Orbán Viktor bármit megtehet ebben az országban.

„Magyarországon viszont már nincs semmilyen kétely: mindenki tudta, hogy így lesz. Lehetett persze találgatni, hogy milyen módon zajlik majd a vizsgálat, úgy tesznek-e, mintha, lesznek-e kihallgatások, csak úgy viccből meghallgatják-e Orbán Viktor vejét, bár az kockázatos dolog, még a végén elszólja magát. Mindent előre lehetett tudni. Tudhatta a magyar ellenzék is, amely most, a rendőrségi bejelentés után, miközben az EU 13 milliárd forintot követel vissza a vitatott pályázatok kapcsán, ami magyarul azt jelenti, hogy az OLAF szerint Tiborczék ennyit loptak el, lényegében nem csinál semmit.

Azzal sem csinál semmit a szokásos közlemények kiadásán túl, hogy Semjén Zsolt – na ki más? – kezdeményezésére ünnepek idején lényegében nem lehet majd tüntetni. Azzal sem történik semmi, hogy előbb Hont András újságíróra küldtek provokátort, majd az Index újságírója, Dezső András ellen emeltek vádat úgy, hogy arról a kormány propagandalapjából értesült. Még a védekezés lehetőségét is elveszik tőle, mert tárgyalás nélkül kérnek ítéletet hozni különleges személyes adattal való visszaélés miatt. Bűne az, hogy a dolgát tette, megírta, hogy Svédországban többször is elítélték azt a magyar nőt, aki a kampányban azt nyilatkozta az állami médiának, hogy a migráció miatt romló svéd közbiztonság miatt költözött haza Magyarországra. Azzal sem lesz semmi, hogy bárki totális ellenőrzés alá lenne vonható a jövőben, s ehhez már bírói engedély sem kell.

Ami történik, egyenesen következik Orbán Viktor eddigi kormányzásából. Ebből levonható az a következtetés is, hogy ma Orbán Viktor bármit megtehet ebben az országban.

Negligálhatják az OLAF jelentését, majd közpénzből visszafizetik az ellopott milliárdokat. Szabadon lehet újságírókat zaklatni, a gyülekezési jog széttiporható. Eddigi kormányzásából az a következtetés is levonható, hogy ha Orbán valamit akar, akkor azt meg is teszi. Ha valaha voltak is, már nincsenek skrupulusai. Igen, a közpénzekkel kitömött oligarcha által biztosított magánrepülőgépen utazgat a világban, amerre épp kedve és a Videoton útjai viszik, és? Coki. Igen, ha épp zavarja a tudomány tudományossága, akkor ellehetetleníti az Akadémiát. Igen, ha azt akarja, hogy az övéinek legyen elit egyetemük, akkor közalapítványba menekíti a Corvinust. Igen, ha kultúrharcot akar, lesz itt kultúrharc, olyan, de olyan, hogy Adyig is elér, Petőfiig is, úgyis csak felforgató elemek voltak. Igen, igen, igen. Mindent megtehet, égen-földön nyoma nincs olyan erőnek, amely ellenállna.

A Medián legutóbbi, a HVG-ben publikált felmérése szerint a Fideszre most annál is többen szavaznának, mint ahányan közvetlenül a kétharmados sikert hozó április választások után tették volna, a teljes népességen belül 45 százaléknyian. Ehhez képest az ellenzék legerősebb ereje a megzavarodott és széthulló Jobbik 8 százalékkal, az MSZP halálos versenyt fut Gyurcsány Ferenccel, előbbi 6, utóbbi 5 százalékon áll, Ungár Péter LMP-je 2 százalékra törpült, a Momentum 2-ről 3-ra emelkedett. Itt tartunk. Az ellenzék egymást passzírozza, puzsérezik és előválasztásozik, ellenállást hirdet, aztán érdeklődés hiányában feladja, vídiakeményen kiül kiállni a hajléktalanokért a Parlament lépcsőjére, keményeket kérdez a parlamentben, aztán nagyot koppan és elhallgat, néha meg már be sem megy a választott munkahelyére, mert kinek van kedve annyit koppanni.


Ma az ellenzék semmilyen ellenállást nem tanúsít, nincs érdemi mondandója, lassan már reagálni sem képes a történésekre.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/138779