Jó móka

Nagy-Magyarország feldarabolásáról szervezett játékot a Friedrich Ebert Stiftung

2018. november 15. 15:10
Szimulációs játék keretében játszották újra Nagy-Magyarország határainak újrarajzolását a Friedrich Ebert Stiftung budapesti irodájának szervezésében.

A trianoni békediktátum aláírásának közelgő századik évfordulója alkalmából a Friedrich Ebert Stiftung budapesti irodája szimulációs játék keretében mutatta be, milyen lehetett az első világháborút követően újrarajzolni Európa határait. A német baloldali alapítvány minderről Facebook-oldalán számolt be.

Szerintük erre azért van szükség, mert „a kormányzaton belüli és azon kívüli nacionalista irányzatok hatalompolitikai megfontolások alapján arra használják a trianoni békeszerződést, hogy az államhatárokon belül élő magyarok és a határon túli magyarok körében patriotista érzelmeket szítsanak.” 

Facebook-bejegyzésüket változatlan tartalommal közöljük alább:

„A trianoni békeszerződés a mai napig érzékeny téma Magyarországon. Az 1920-ban aláírt trianoni békeszerződés egyike volt azoknak a nemzetközi szerződéseknek, amelytől azt várták, hogy az I. világháború vérontásait követően lehetővé teszi a béke helyreállítását Európában. A békeszerződés következtében Magyarország elvesztette területének és lakosságának jelentős hányadát, valamint nem utolsósorban – ahogy ezt a téma napjainkban is megmutatkozó érzékenysége mutatja – jelentős tekintélyvesztéssel járt.

A „Trianon” témát a magyar politika napjainkban is eszközként használja, különösen a békeszerződés aláírásának közelgő 100 éves évfordulója kapcsán. A kormányzaton belüli és azon kívüli nacionalista irányzatok hatalompolitikai megfontolások alapján arra használják a trianoni békeszerződést, hogy az államhatárokon belül élő magyarok és a határon túli magyarok körében patriotista érzelmeket szítsanak.

A Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest és a planpolitik közös szervezésű „World War I Negotiation Simulation – Re-negotiating Peace” című rendezvényének célja, hogy a történelmi eseményeket egy interaktív szimulációs játék keretében közelebb vigye a résztvevőkhöz. A résztvevők a trianoni békeszerződés felelőseinek szerepét magukra öltve személyesen is átérezhetik és megérthetik az akkori döntéseket. Kit terhel ténylegesen a felelősség az I. világháborúért? Milyen károkért felel Magyarország? Milyen negatív következményekkel kellett az országnak számolnia? A játék keretében a résztvevők újra vagy másként határozzák meg a földrajzi határokat?”

Az ügyben megszólalt Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is. Szerinte „a trianoni békeszerződés családokat szakított el egymástól, és szomszédokat fordított egymás ellen. A trianoni békeszerződés Európa szégyene és tragédiája, nem pedig a jelenkori »magyar nacionalista hőzöngés« alapja. A Friedrich-Ebert Stiftung itteni irodája pedig megbukott azon a vizsgán, amely arról szól, hogy ki képes megérteni a régió történelmét, valamint az itt élők gondolatait, problémáit! Szomorú...”.

 

Összesen 140 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A kormányzaton belüli és azon kívüli nacionalista irányzatok hatalompolitikai megfontolások alapján arra használják a trianoni békeszerződést, hogy az államhatárokon belül élő magyarok és a határon túli magyarok körében patriotista érzelmeket szítsanak."

Ezek után el tudom képzelni, milyen válaszokat sugallnak ezekre a kérdésekre: "Kit terhel ténylegesen a felelősség az I. világháborúért? Milyen károkért felel Magyarország? Milyen negatív következményekkel kellett az országnak számolnia? A játék keretében a résztvevők újra vagy másként határozzák meg a földrajzi határokat?"

Segítségképp: a határon túli magyarokat erőszakosan próbálják asszimilálni Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Szerbiában. A politikusok rendszeresen a magyarok ellen uszítanak, a területi fejlesztésekből kimaradnak a túlnyomórészt magyarok lakta területek, korlátozzák a szabad nyelvhasználatot. És ezek után azzal jön, hogy a nacionalista irányzatok szítják a "patriotista" érzelmeket?

Itt az ideje hogy vidám vetélkedőt rendezzünk a reijsztág felgyújtásáról Berlinben.

Na, a német bolsik megint patkánykodnak. Ha már évfordulókról van szó, nem akarják esetleg bő nyállal leszopni Marx apjukat is? Mint azt Juncker bemutatta.

Egyébként ez színtiszta provokáció. Ki az a degenerált, aki ilyenekkel játszik?

Egyébként a patriotista érzelmek jellemzően a radikálbalos körökben számít dehonesztálónak. Nem kéne ezeket nemzetbiztonságilag kockázatos entitásokként kezelni?

Megnéztem a facebook oldalukon a rendezvényről készült képeket. Ezen csak 8-10 gyógyegér látszik, szóval ez egy igen belterjes balos szekta lehet.

Gondolom, valami Soros alapítvány pénzén ingyenélnek.

Tipikus balos ingyenélőknek látszanak. Kábé mint a Mérce szerkesztősége, szóval semmi extra.

Igen, ez szerintem is provokáció lehet. Mintha Izraelt akarnák kioktatni, hogy hogyan kell kóserül kormányozni.

„A magyar békeszerződéssel az entente balkanizálta Európát s élősdi és martalóc szövetségesei kedvéért Erdély keleti határától Svájcig új Macedóniát formált. Mindez azonban mulandó. A békeszerződés gyönge emberek műve és amit az emberek elrontottak, azt a történelem önmagától fogja helyrehozni.”
R. Kinley.

Ezt a könyvet olvassa el a T. játékmester és ajánlom mindazoknak, akik magyarnak vallják magukat.
VÉRZŐ MAGYARORSZÁG

http://mtdaportal.extra.hu/boo..

Ezeket az idézeteket is érdemes olvasgatni.
Vélemények rólunk, Magyarokról.
http://domonyi.aries.hu/veleme..

Egy elmélet szerint a kelet-európai országok "leeurópaiértékezése" mögött az a szándék húzódik, hogy pénzt akarnak átcsoportosítani Kelet-európától Dél-európa felé, mert azok az országok döglődnek jobban. Görögök, spanyolok, de a fő fejfájás Olaszország lehet.

És lehet benne valami, hogy ezért revolvereznek minket megállás nélkül, minden szarral, ami a kezük ügyébe akad. Meg a lengyeleket. Meg most már a románokat is. Közben Szlovákiában megpróbálják kicsinálni Ficot. Ha szívósan keresik, előbb-utóbb csak találnak elegendő indokot, hogy miért is kell minket megbüntetniük.

A bevezető térképen Árva és Szepes vármegyékből már eleve lecsíptek két darabot Zakopanetól nyugatra és keletre.

Én is ki tudnék találni darabolós játékot a darabolós játék kitalálóinak.

Szuper.

Ezeknek a Friedrich Ebertéknek teljesen elment a józan eszük.

Sok ilyen érdekes játékot lehetne kreálni, megfelelően kevés empátiával.

Ez az egyik és jogos nézőpont, a másik, h. ráférne a világra, h. látva lássák, mi is az, ami történt, milyen mértékű igazságtalanság, hogy kerültek egész magyar nemzettestek idegen, vagyoni és jogfosztottságukra eltökélt új országok uralma alá. A románok hozták a formájukat, rabolva, öldökölve vették birtokba a franciák által nekik juttatott prédát.

Azóta is elég régen volt virágzó városokban a román "fejlesztést" megtekinteni. Van, aki tud dolgozni, szervezni, van, aki nem. A románok mintha komoly kihívásokkal küzdenének.

Honnan vetted ezt a sok sületlenséget?
A http://mtdaportal.extra.hu/boo.. linken található könyv „Az elrabolt iskolák” fejezet 120. oldalától táblázatban foglalva olvasható az oktatás témában, hogy mennyi volt a tanulói létszám. Mindenhol lényegesen több a magyar tanuló, mint az oláh, tót, vagy a más nemzetiségű.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés