Brüsszel vs. Budapest

Sargentini nem ad interjút, de büszke a hazánkkal szemben elfogadott jelentésre

2018. november 13. 15:04

Szó sincs kiábrándulásról, Judith Sargentini kifejezetten büszke a hazánkkal szemben elért sikerre. Sőt, a képviselő asszony újra figyelmeztette Magyarországot a közös értékek tiszteletben tartására. Hazánk legelszántabb kritikusát az Európai Parlamentben csíptük el, és bár nekünk nem volt hajlandó nyilatkozni, bele tudtunk hallgatni a Digi 24-nek adott interjújába.

„Nagy erőt adott nekem a Magyarországgal szemben kétharmaddal elfogadott jelentés” – mondta kedden Judith Sargentini. A képviselő asszonyt az Európai Parlamentben értük utol, ahol minket ugyan leszerelt, amint megtudta, honnan jövünk, azonban a Digi 24-nek nyilatkozott, és nem meglepő módon hazánk is terítékre került.

A Magyarországgal szemben elfogadott jelentésről elmondta, hogy bár szankciók nem társulnak hozzá,

nagyon erős figyelmeztetés ez hazánknak.

Az Unió ezzel rámutatott, hogy a jelenlegi magyar, és ahogy hozzátette, lengyel folyamatokat meg kell állítani, a demokráciát kell építeni ezekben az országokban. Úgy fogalmazott, itt nem kelet-nyugati szembenállásról van szó, itt az Unió és a magyar, a lengyel, illetve a román kormány külön konfliktusáról. Arra a kérdésre, hogy mennyire az az Unió válsága a magyar kérdés, úgy válaszolt, hogy meg kellene értenie Budapestnek is, hogy közös európai értékekben állapodtunk meg. Aláhúzta, hogy hazánk nem ignorálhatja a jelentésben foglaltakat, ha mégis így tesz, akkor az Európai Bizottságnak súlyos szankciókat kell alkalmaznia velünk szemben.

Saját jövőjéről is beszélt, kifejtette, hogy tízévnyi képviselőség után ideje más elfoglatságot keresnie, felfrissülnie, de szó sincs arról, hogy kiábrándult volna az uniós politikából. Fontos küldetésként említette a „csendes migrációval" kapcsolatos törvényalkotás felügyeletét, és kijelentette, hogy Magyarországgal szemben kétharmados többséggel elfogadott jelentés

erőt adott neki és számos uniós állampolgárnak.

Kitért a magyar kormány érvelésére is, amely a szavazás érvényességét vonta kétségbe, ezt felesleges meggyőzési kísérletnek nevezte a tagállamok irányába.

Az Unió jövőjéről kijelentette, hogy reméli, a képviselők tíz év múlva is európai és nem nacionalista nézőpontból közelítenek majd az európai kérdésekhez.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/138579

Ajánljuk még a témában