Donald Trump: Az észak-koreai rakétabázisokon semmi rendkívüli nem történik

2018. november 13. 21:10

Az észak-koreai rakétabázisokon semmi rendkívüli nem történik - írta Twitter-bejegyzésében kedden Donald Trump amerikai elnök, reagálva egy előző nap megjelent elemzésre, amely szerint az észak-koreai rakétaprogramot nem állították le.

Az elnök pontatlannak nevezte az észak-koreai rakétaprogramról hétfőn nyilvánosságra hozott elemzést, és leszögezte: teljes mértékben tudomásunk van a vitatott bázisokról, nincs ebben semmi új (információ) és nem történik semmi abnormális

Trump hozzátette: én leszek az első, aki tudatja, ha a dolgok rosszul alakulnak. Hétfőn a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) washingtoni agytröszt nyilvánosságra hozta részletes elemzését - amelyből a The New York Times című lap is részleteket közölt - az észak-koreai fegyverkezési programról. A tanulmányt a CSIS Észak-Koreával foglalkozó kutatási programjának munkatársai készítették, annak a Victor Cha szakértőnek a vezetésével, akinek dél-koreai nagykövetté történő kinevezését a Trump-kormányzat tavaly fontolóra vette. 

A tanulmány műholdas fotókkal igazolta, hogy Észak-Koreában nem semmisítették meg a rakétabázisokat. A kutatók szerint háromféle rakétabázis szolgálja Phenjan atomfegyverkezését. Ezeken a rövid hatótávolságú, taktikai atomfegyverektől kezdve a Dél-Koreát, Japánt és az Egyesült Államok csendes-óceáni bázisait is elérni képes közepes hatótávolságú rakétákon át az Egyesült Államok partvidékét is elérő interkontinentális, stratégiai rakétákig több típusú atomfegyver is található. 

Donald Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az idén júniusban Szingapúrban tartott csúcstalálkozóján állapodott meg az észak-koreai fegyverkezési program leállításáról, a nukleáris robbanótöltettel felszerelhető rakéták és bázisaik felszámolásáról. A megállapodás azonban csak szóbeli volt, írásban nincs nyoma, mint ahogyan annak sem, hogy Washington megadta volna a cserében megígért biztonsági garanciákat. 

Trump és az amerikai kormányzat eddig azt hangoztatta, hogy Phenjan az amerikai diplomáciának köszönhetően megkezdte atomfegyver-, és rakétaprogramjának felszámolását. A múlt szerdán, a félidős választások után a Fehér Házban tartott sajtóértekezletén Donald Trump újságírói kérdésekre válaszolva Észak-Koreáról hangsúlyozta: a szankciók érvényben vannak, a rakéták felbocsátása leállt. Donald Trump Twitter-bejegyzése a kormányzat részéről az első regálás volt a hétfőn megjelent elemzésre.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/138605