Élesen nekiment Macronnak a Párizsba érkező Trump

2018. november 10. 9:17
Trumpot sérti, hogy Macron európai hadsereg létrehozásáról beszélt.

Emmanuel Macron francia elnök európai hadseregről tett e heti kijelentését bírálta élesen Donald Trump amerikai elnök nem sokkal az után, hogy megérkezett Párizsba péntek este az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumára.

Macron francia elnök azt javasolja, hogy Európa állítson fel saját haderőt, hogy megvédje magát Amerikától, Kínától és Oroszországtól. Ez nagyon sértő, de talán Európa jobban tenné, ha kivenné méltó részét a NATO finanszírozásából, amelyet jelenleg jórészt Amerika áll!” – írta a Twitteren az amerikai elnök.

Macron egy keddi interjúban beszélt arról, hogy Európának saját haderőre lenne szüksége.

Nem védjük meg az európaiakat, ha nem döntünk arról, hogy hozzunk létre egy valódi európai hadsereget” – hangoztatta Macron keddi interjújában az Europe 1 francia rádióadón.

Franciaország mintegy 60 külföldi állam-, illetve kormányfőt lát vendégül a hétvégén, akik arra emlékeznek, hogy 1918-ban ezen a napon írták alá a szövetségesek és Németország a compiegne-i erdőben azt a fegyverszüneti megállapodást, amely a nyugati fronton „az év tizenegyedik hónapjának tizenegyedik napján tizenegy órakor” véget vetett a harci cselekményeknek az első világháborúban.

(MTI)

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most ezt nem értem. Trampli nem azt mondta, hogy senkit nem
fognak megvédeni, az az idő elmúlt?

Európában-EU-ban közel 500 millióan élünk, adott dolgokban együtt vagyunk érdekeltek, adott dolgok közös dolgok, közösek adott problémáink is. Ha egyenként megtekintjük a földrész, közösség országait, azt láthatjuk, hogy a védelmi képességek sok mindenre nem elegendők. Ha megtekintjük Európa/EU országainak védelmi erejét, beláthatjuk sok mindenre nem vagyunk képesek összefogva sem. Mindenki ellenében a földrészt sem tudjuk megvédeni a jelenben. Ha összeadjuk országaink fegyveres erőinek látszámát, az egyes fegyvernemek technikáit, ..., azok számszerűleg nagyon magas számot képeznek, de hatékonyságban, kompatibilitásban, szervezettségben, mozgékonyságban, összehangolt irányítás nélkül le vagyunk maradva többektől. Földrész szinten szétaprózzuk erőforrásainkat (anyagiakat is), sok dologból többszörösen fedjük le az igényeket (felesleges költekezve), ráadásul ezerféle technikát alkalmazva, sok dolog esetében pedig el vagyunk maradva másoktól, amit adott országok a világban ki tudnak küszöbölni, ki is kerülnek, terveznek és szerveznek és okosan építkeznek, erőforrásaikat sokkal nagyobb hatékonysággal használják fel, így ugyanazon összegre vetítve védelmi képessük hatékonysága, ütőképességük többszöröse annak, amit ma Európa együttesen fel tud mutatni. Európa a jelenben eltartott, az USA-tól függ. Az USA is szövetséges és ez így jó, aminek így kell maradnia a jövőben is, ahogyan szükséges a NATO is, ez nem képezheti vita tárgyát, de Európa egy földrész, amelynek országai ugyanúgy igényt formálhatnak a saját minőségi, hatékony védelmi képességre, mint ahogyan arról az USA sem mondana le. Ezen irányú építkezés erősítheti Európa védelmi képességeit, országainak biztonságérzetét, ami egyben a NATO és tagorszégainak védelmi hatékonyságát is növeli..

Válaszok:
hhonor | 2018. november 10. 10:55

Európa országai sokan eddig is kiálltak a közös védelmi erő létrehozása mellett, évtizedek óta húzódik ezen témakör kezelése, létre is hoztunk már közös európai erőket, s vannak országok amelyek megcélozták összefogásukat a jövőre nézve ezen irányba. Sok mindent a brit vezetés torpedózott meg a múltban EU szinten. Magunk is támogatjuk a közös haderőt. Megérett a helyzet arra, hogy Európa országainak közössége felkészüljön a jövő kihívásaira s lépést tartson másokkal, így biztosítva a földrész, országainak még nagyobb biztonságát, csökkentve adott kockázatokat.

Válaszok:
hhonor | 2018. november 10. 11:01

Az EU, azon belül a franciák is, a németek is, V4 is, s a magyar vezetés is egyértelműen kifejezte véleményét, ugyanazon irányt meghatározva igéynként.

"Múlt pénteken tartották az EU jövője kapcsán a varsói V4-csúcstalálkozót, amelyen Merkel kancellár is részt vett. A magyar és a cseh miniszterelnök szerint hozzá kell kezdeni egy közös európai hadsereg felállításához. Orbán részéről ez a felvetés már nem először hangzik el, hiszen az idén nyári tusványosi beszédében már kiemelte, hogy a kontinentális Európának szüksége lenne egy ütőképes közös hadseregre.

A közös európai haderő terve az 1950-es években merült fel először, de azóta sem valósult meg, bár az EU formálisan rendelkezik a tagállamok által kiállított gyorsreagálású hadtestekkel. 2009-ben az Európai Parlament támogatott egy indítványt egy 60 ezer fős európai hadsereg felállításáról. Tavaly tavasszal Juncker bizottsági elnök pedig már szintén javasolta az EU-s közös hadsereg felállítását azzal a céllal, hogy a kontinens komolyan vehető külpolitikai szereplővé váljon."

A jelenben megkezdődtek az előkészületek adott közös lépésekre:

"Aláírták: jön a közös EU-s hadsereg [MTI]

Kilenc európai ország védelmi miniszterei megállapodást írtak alá hétfőn Luxembourgban egy közös intervenciós katonai erő létrehozásáról - jelentette a Politico nemzetközi hírportál.

"Az Európai Intervenciós Kezdeményezés nevű fegyveres erő felállítását Emmanuel Macron francia köztársasági elnök szorgalmazta még tavaly szeptemberben, a Sorbonne egyetemen mondott beszédében. A feladata a gyors beavatkozás lenne az európai határok közelében kialakult konfliktusokba. A résztvevő kilenc állam: Belgium, Dánia, Észtország, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Portugália és Spanyolország. Az aláírók hangsúlyozták, hogy számítanak Londonra akkor is, amikor az Egyesült Királyság már távozott az Európai Unióból."

Válaszok:
hhonor | 2018. november 10. 11:20

Számoljuk össze, hogy ha mindenki emelni fogja a védelmi kiadásait GDP2%-ra Európában a NATO tagországok soraiból, az milyen hatalmas összeg emelkedést fog képezni, összeadva az mekkora plusz össeget fog képeznia jövőben évente, főleg ha azokhoz hozzátesszük az eddigi éves kiadásokat is. Amit el is lehet szórni, aprózni, hogy alig legyen látszatja (amit eddig tettünk), de fel lehetne használni okosan, hogy a földrész országainak biztonsága sokkal nagyobb mértékben növekedhessen. Ugyanakkor ami még inkább szimpatikus, emelhetjük biztonságunk mértékét s ha hatékonyan használjuk fel az erőforrásokat, ott nem folynak el oly mértékben, felesleges irányokba az anyagiak, meg lehet takarítani erőforrásokat, azokat a társadalmak egyéb, nem katonai, védelmi problémáinak kezelésére fordítva.

Válaszok:
hhonor | 2018. november 10. 11:32

sőt, adott európai védelmi képességeket támogató technikai fejlesztéseket is össze lehetne hangolni. F-22/F-35 ver mindenkit technikában, alkalmazott technilógia minőségben nyugaton is, európai piacokat is lefedve, azon gyártók irányába kifizetve billiókat. Sokszor sem az európai Rafale, Typhoon, sem a Gripen nem tud labdába rúgni, ha viszont az erőforrásokat, tudást összeadnánk, lehet hogy kapnánk egyetlen gépet, ami ütőképesebb lehetne, fejlettebb lehetne a jelenlegi paletta gépeinél, nagyobb számban lehetne eladni, piacképesebb lenne az ára, európában egységesebb lehetne a légvédelem.

Sok minden megszervezhető, ha megvan azokra a szándék

"Az Eurocorps (magyarul Euro-hadtest) az Európai Unió többnemzetiségű katonai magasabbegysége, amely akár 60 000 katonából is állhat. Főhadiszállása Strasbourgban van, létrehozásának igényét 1992-ben fogalmazták meg, de Európa védelmi képességének összehangolása és növelése az 1960-as évekre nyúlik vissza.

Hat keretnemzete van: Franciaország és Németország alapította meg. Belgium 1993-ban, Spanyolország 1994-ben, Luxemburg 1996-ban, Lengyelország pedig 2016-ban csatlakozott. A NATO-hoz hasonlóan az ENSZ-alapszerződés EU-n belüli betartására hivatott egyik katonai erő, közvetlen politikai végrehajtási jogkörökkel az Európa Tanács ruházhatja fel. 2002-től részt vesz a NATO-val közös műveletekben is.

Az alapszerződés szerint a hadtestnek:
- készen kell állnia arra, hogy végrehajtsa a humanitárius segélyküldetéseket és népesség segítségnyújtási küldetéseket természeti- vagy műszaki katasztrófákban,
- béketámogató és békefenntartó küldetésekben vesz részt, az ENSZ vagy az EBESZ keretein belül
- mechanikus hadseregként az 5. cikk értelmében a szövetségesek műveleteiben tevékenykednek, a Washingtoni Szerződés (NATO), vagy a Brüsszeli Szerződés (WEU) keretén belül.

Szervezet:
Az Eurocorps nem alárendelt másik katonai szervezetnek. Egy határozat alapján vetik be, amit az öt tagállam hoz meg, akit a Közös Bizottság képvisel. Mindegyik nemzet védelmi- és a külügyminisztere részt vesz benne. Ez a bizottság támogatásáról biztosít, kérésre multinacionális szervezeteket, mint például az ENSZ vagy az EU. A Corpsot a tagnemzetek rendelkezésének megfelelően is be tudják vetni.

Főhadiszállás:
Az Eurocorps főhadiszállás Strasbourgban van, a francia-német határ közelében, mely több európai intézmény székhelye. A főhadiszállás következő egységeket tartalmazza:

- Egy parancsnoki csoport, ami a Corps vezető katonai parancsnokaiból áll.
- Egy hozzávetőleg 350 fős adminisztrációt, mely támogatást nyújt a parancscsoportnak. A személyzet összekötő tiszteket tartalmaz Lengyelországból, Görögországból, Olaszországból és Törökországból.
- A Főhadiszállás Segéd Zászlóalj védelmet nyújt, élelmet szállít, stb. a főhadiszállásra. Ez a zászlóalj hozzávetőleg 500 katonából áll, de az lefoglaltság esetében jelentősen megerősíthetik.
- Egy multinacionális Segéd Dandár Strasbourgban állomásozik. Ez a brigád különálló és alárendelt a Corps főhadiszállásnak, és további támogatást nyújt, amikor az alakulatot bevetik. A brigád egységekből jön létre, amiket a nemzetek nyújtottak.

Az angol a parancsnyelv, és minden személynek, aki az Eurocorps főhadiszállásán dolgozik, beszélnie kell." [wiki]

Nem, nem!
Nem Orbán is, hanem Macron is...

Mikron Macron a tapogató helybe ment a pofonért.

Nem érzed, hogy milyen röhejes ez az óvodás szintű, érvek nélküli, nyelvöltögetéses feleselés? De folytasd nyugodtan, ha ezzel szeretnéd jellemezni az általad előadott szellemiséget.

Amúgy pedig gondolkodj el rajta, hogy felsőbbrendű kedvenceidet, veled együtt a választásokon háromszor is lealázta az a pocakos cigány. Háromszor estetek pofára a magas lóról, de mindig visszaültök rá.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés