MÉD

Malomterv és kikötőépület kapta a Média Építészeti Díját

2018. november 9. 08:57

Egy veresegyházi régi malom újjászületésének terve és a gönyüi Duna-kikötő új épülete kapta idén a Média Építészeti Díját.

A Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőt és egy ökoturisztikai központot, valamint egy fahidat választott az elmúlt év magyar építészeti csúcsteljesítményeinek az újságírókból álló zsűri; a Média Építészeti Díját csütörtök este adták át a Müpában.

A felkért magyar sajtóorgánumok (Index, Forbes, 24.hu, HVG, Magyar Hang, Mandiner, Magyar Konyha) újságíróiból álló médiazsűri a díjat a megvalósult épületek közül a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőnek (építészek, alkotók: Hatvani Ádám, Korompay Attila, Dékány Tibor) ítélte oda, a tervek közül a győztes az Öreg-tó malma tájlabor és ökoturisztikai központ (építész, alkotó: Nagy Mercédesz Erika) lett – közölték a szervezők péntek hajnalban az MTI-vel. 

A közlemény kiemeli, hogy a zsűri a helyszínen egy jelképes különdíjat is alapított, mert úgy érezték, hogy a Gyergyócsomafalván fiatal építészek és helyi lakosok (Bíró Árpád, Kovács Károly Lehel, Nagy Mercédesz Erika, Szilágyi Norbert, Szökő Kristóf István) által kalákában épített hidat nem hagyhatják elismerés nélkül.

Győr-Gönyü kikötőépület (a bemutatás és fotógaléria itt érhető el)

Székelyföldi híd is nyert díjat

A rendezvényen a közönség is szavazhatott, a legtöbb voksot a megvalósult épületek között a gyergyócsomafalvi fahíd kapta. A tervek közül a közönség Krajnyák Nándor Bencét díjazta, aki Rudabányára tervezett búvárbázist. 

Az Index.hu különdíját Csupor Anna érdemelte ki lakható konténerházával.

Nagy Bálint Ybl-díjas építész, a Fuga kreatív igazgatója vehette át az idén először átadott a Perika-díjat, amely az Építészfórum társalapítója és egy éve elhunyt főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina (művésznevén Perika) emlékét őrző szakmai elismerés. Ez a díj olyan kiválóságok eredményeinek méltatására szolgál, akik az építészet mellett több tudományos, művészeti ágban is kiemelkedő értéket teremtettek. A díjról az Építészfórum által felkért szakmai zsűri döntött.

A székelyföldi híd és megvalósítói (az építmény bemutatása és további fotók itt láthatók)

 

A rendezvényen több különdíjat is átadtak, valamint köszöntötték az Ybl- és Széchenyi-díjas építész-építészettörténészt, Vámossy Ferencet.

A Média Építészeti Díjat a legrangosabb magyar online építészeti napilap, a 2017-ben Pro Architectura-díjjal kitüntetett Építészfórum azzal a céllal hozta létre, hogy az építészetet közelebb hozza és érthetővé tegye a laikusok számára is. A gálaesten bemutatkozó finalistákat nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri válogatta ki 145 jelentkező közül. 

Az idén átadott 1,6 kilogrammos, nagyszilárdságú finombeton díjakat Nagy-Mihály Márk tervezte és a VPI Beton gyártotta.

A veresegyházi malom terve (részletes bemutatás és galéria itt olvasható)

Nyitás a szélesebb közönség felé

A Média Építészeti Díjának eredeti célja: ne csak a szakmán belül beszélgessenek arról, mely épületeket tartjuk értékesnek, követendő példának, hanem szükséges nyitni a szélesebb közönség felé. A nemzetközi, szakmai előzsűri tagjai Indira van't Klooster, az A10 főszerkesztője, Olga Ioannou építész, Omer Kanipak építészeti fotós és Z. Halmágyi Judit építész: az általuk összeállított finalisták közül a magyar sajtó képviselői, illetve a közönség választja ki a győzteseket.

A Média Építészeti Díjára idén jelölt épületek:

– Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő (építész: Hatvani Ádám, Korompay Attila, Dékány Tibor)
– Budaörsi duplex villa (építész: Horváth Dénes)
– Újpesti Új Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont (építész: Bun Zoltán)
– Kőzúgó HÍD.ON (építész: Szilágyi Norbert, Bíró Árpád, Kovács Károly Lehel, Nagy Mercédesz, Szökő Kristóf István)
– Graphisoft Park fogadóépület (építész: Sugár Péter, Kun Tamás, Ilyés-Fekete Zsuzsa)

A Média Építészeti Díjára jelölt tervek:

– Városi rendezvénytér és ifjúsági élményközpont (építész: Nagy Károly)
– Méltóság háza - Hospice (építész: Oravecz Péter)
– Búvárbázis Rudabányán (építész: Krajnyák Nándor Bence)
– Dohányfeldolgozó tanüzem (építész: Frajka Botond Félix)
– Kecskeméti Ifjúsági Műhely (építész: Nyul Dávid)
– Az Öreg-tó malma, Tájlabor és Ökoturisztikai Központ (építész: Nagy Mercédesz Erika)

A zsűri tagjai: Sümegi Noémi, zsűrielnök (Magyar Konyha), Bagi László (Forbes), Csatlós Hanna (HVG), Ficsor Benedek (Magyar Hang), Földes András (Index), Rajcsányi Gellért (Mandiner), Vincze Miklós (24.hu).

Szakmai bírálók: Beleznay Éva urbanista, építész, Dúll Andrea környezetpszichológus, Somogyi Krisztina vizuális környezet kutató, építészkritikus.

(MTI, Mandiner, Építészfórum)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/138348