A jobboldali populizmus ellen fogott össze több száz német kulturális intézmény

2018. november 9. 18:11

A művészet intézményeinek „nyitott tereknek” kellene lenni szerintük.

Összefogott több száz német kulturális intézmény a jobboldali populizmus ellen, nyilatkozatukat pénteken tették közzé Berlinben. A sokak nyilatkozata (Erklärung der Vielen) szerint a művészet és a művészet intézményei „nyitott terek”, ahol sok különböző érdek találkozik. Ezek a terek pedig csak akkor tudnak működni, ha „mindenkiről szólnak”. Ennek a felfogásnak a képviselői a „jobboldali populizmus” támadása alatt állnak, csoportosulásaik és pártjaik „megzavarnak rendezvényeket, bele akarnak szólni repertoárokba, elvitatják a művészet szabadságát és a kultúra renacionalizálására törekednek” – tették hozzá. A „megvető bánásmódjuk” a menekülésre kényszerülő emberekkel, az elkötelezett művészekkel és minden másként gondolkodóval leleplezi, hogy mit tennének a társadalommal, ha a hatalmi viszonyok a javukra változnának – olvasható a nyilatkozatban.

 A csatlakozó intézmények vállalják, hogy a társadalom demokratikus irányú fejlesztésének jegyében „felvilágosító, kritikus párbeszédet” kezdenek közönségükkel és közreműködőikkel a jobboldali populisták „stratégiáiról” és nem biztosítanak fórumot a „népnemzeti propagandának”. Vállalják azt is, hogy védekeznek mindazon „illegitim” kísérletekkel szemben, amelyekkel a „jobboldali nacionalisták” megpróbálják saját céljaikra felhasználni a kulturális rendezvényeket és szolidárisak lesznek azokkal az emberekkel, akiket „a szélsőjobboldali politika egyre inkább kiszorít a társadalom peremére”.

Az összefogás jelképe a kihűlés ellen védő, arany színű izotermiás sürgősségi mentőtakaró, amelyet mások mellett közúti balesetek áldozatai és hajótöröttek ápolására használnak. A szabályok szerint ezt a jelképet be kell építeni az intézmény arculatába, a nyilatkozatot pedig ki kell függeszteni a bejáratnál, az előtérben vagy más, jól látható helyen. A tervek szerint helyi megmozdulásokat, 2019 májusában pedig országos demonstrációkat is tartanak majd.

Német hírportálok beszámolói szerint a kezdeményezés bemutatóján hangsúlyozták, hogy főleg a kisebb településeken érezhető a jobboldali populista törekvések erősödése, elhárításukhoz pedig összefogás kell. „Mától nem vagyunk egyedül, mától sokan vagyunk” – mondta Berndt Schmidt, a berlini Friedrichstadt-Palast revüszínház igazgatója. Hozzátette, hogy náluk bombariadó is volt már a szélsőjobboldal elleni fellépésének következményeképpen.

A nyilatkozathoz országszerte csaknem 300 intézmény csatlakozott, köztük a német nyelvterület legrangosabb színházai között számon tartott Berliner Ensemble, a 2001 óta működő berlini Clubcommission, amely mintegy 200 klubot – éjszakai zenés szórakozóhelyet – fog össze német fővárosban, a leghíresebb fotóművészeti galériák közé tartozó C/O Berlin, a drezdai Semperoper operaház, a wuppertali Pina Bausch táncszínház és a hamburgi Elbphilharmonie koncertpalota.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/138384