Vitatja a Magyar Idők a CEU működésének jogszerűségét

2018. november 8. 16:43

A Bard College mesterképzésért felelős tanulmányi osztályának vezetője nem tud arról, hogy a CEU-nak lenne mesterdiplomát adó képzése a Bardon – állítja egy hangfelvételre hivatkozva a Magyar Idők.

A Magyar Idők csütörtök reggeli cikkében egy hangfelvételre hivatkozva állítja, a CEU továbbra sem felel meg a felsőoktatási törvénynek.

A lap birtokába jutott egy hangfelvétel, amin Janet Stetson, a Bard College Mesterképzésért Felelős Tanulmányi Osztály vezetője arról beszél, hogy a CEU-nak nincs mesterdiplomát adó képzése a Bardon, és azon kívül sem indítottak semmilyen képzést Amerikában. Stetson csupán egyetlen olyan együttműködésről tud, amely szerint a Bard alapképzésben részt vevő diákjai néhány hónapra eljöhetnek Európába a budapesti CEU-ra részképzésre. Stetson szerint minden olyan Bard College-kurzust, amelynek köze van a CEU-hoz, csak a CEU-n oktatnak, az Egyesült Államokban viszont nem.

A Magyar Idők cikkére szinte azonnal reagált Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese, aki szerint a Magyar Idők újságírója nem a kérdésben illetékes személlyel beszélt. Enyedi a Facebookon arról írt, hogy „a Bard diákjai már hosszú évek óta járnak hozzánk cserediákokként, a Study Abroad keretében”, ennek viszont szerinte „semmi köze az Inequality Programhoz.” Enyedi levélben fordult a Bard College tanulmányi főtitkár-helyetteséhez, Jonathan Beckerhez, aki a válaszában azt írta, hogy a zajlik közös képzési programjuk a CEU-val az egyenlőtlenségek témakörében (képzés neve: Inequality Analysis). Becker szerint egy hallgató már végzett is a programon, jelenleg pedig tizenkét hallgató látogatja a kurzust. 

A CEU rektorhelyettese beszámolt arról is, hogy szeptemberben az egyetem egy másik programot is elkezdett New Yorkban: „a korábban kizárólag a magyar fővárosban folytatott nemzetközi kapcsolatok MA-képzésünket Budapest-New York-programmá alakítottuk.”

A Magyar Idők Enyedi reakciói után újabb cikket jelentetett meg, amelyben fenntartja állításait, a lap szerint „életszerűtlenek” a szakra történő jelentkezés feltételei, hiszen az amerikai CEU-s képzésre csak azok iratkozhatnak be, akik CEU- vagy BC-diplomával rendelkeznek, ám emellett még fennáll a hallgatói jogviszonyuk a két egyetem valamelyikén. A Magyar Idők szerint tehát nem elegendő feltétel a diploma, hanem egy másik – valóban posztgraduális – képzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek csak az amerikai CEU szakára. 

A Magyar Idők a válaszcikkében arról is ír, hogy „a New York-i mesterképzés nem teljesíti a magyar felsőoktatási törvény kritériumait”, hiszen a CEU „nem rendelkezik a városban anyaintézménnyel, mindössze részlegesen kihelyezett, túlnyomórészt Budapesten zajló fiókképzést folytatnak.”

Közben a CEU rektora is kiadott egy közleményt az ügyben, szerinte „ez egy rosszindulatú kísérlet a CEU ellehetetlenítésére, amely egyúttal az amerikai hatóságokat is rossz fényben tünteti fel, akik többször is megerősítették, hogy oktatási tevékenységet végzünk az Egyesült Államokban.

Kovács Zoltán kormányszóvivő pedig a Magyar Időknek nyilatkozott: „a CEU és a Bard College megállapodásával kapcsolatban napvilágra került tények nem adnak választ azokra a kritériumokra, amelyeket minden más, Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmény teljesíteni tudott, azt, hogy saját hazájukban valóban folytatnak akadémiai tevékenységet, végeznek oktatást, van campusuk.”

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/138315

Ajánljuk még a témában