Veszélybe került az izraeli muszlimok részvétele a mekkai zarándoklaton

2018. november 8. 18:37

Annak ellenére, hogy az utóbbi időszakban voltak jelei a közeledésnek Izrael és Szaúd-Arábia között, a két ország nem áll diplomáciai kapcsolatban egymással, és az izraeli állampolgárok nem utazhatnak Szaúd-Arábiába.

Szalím Seláta, a mekkai zarándoklattal foglalkozó izraeli iroda vezetője az EFE hírügynökség szerint elmondta, hogy rijádi hatóságok a közelmúltban nem engedélyezték a bizottság tagjainak a belépést Szaúd-Arábiába, ahová azért utaztak, hogy megszervezzék több száz izraeli arab muzulmán részvételét a zarándoklaton.

Annak ellenére, hogy az utóbbi időszakban voltak jelei a közeledésnek Izrael és Szaúd-Arábia között, a két ország nem áll diplomáciai kapcsolatban egymással, és az izraeli állampolgárok nem utazhatnak Szaúd-Arábiába – emlékeztetett a spanyol hírügynökség.

1978-ban azonban Jordánia előző uralkodója, Husszein király lehetővé tette az izraeli araboknak – az 1948-ban létrejött zsidó állam határain belül maradt palesztinoknak -, hogy Jordániába utazzanak, ideiglenes jordániai útlevelet kapjanak, amellyel továbbmehettek Szaúd-Arábiába, hogy részt vegyenek a mekkai zarándoklaton.

Szalím Seláta tájékoztatása szerint Szaúd-Arábia közölte Jordániával, hogy úgy döntött, nem fogadja el az izraeli arabok ideiglenes jordániai útlevelét. Szalím Seláta hozzátette, hogy Szaúd-Arábia hirtelen hozta meg döntését a negyven éve gyakorlat felrúgásáról. Mint mondta, nem kaptak magyarázatot a változásokra, pedig több ezer palesztin jelezte részvételét a következő mekkai zarándoklaton.

A szaúdi rendelkezés érinti az ideiglenes jordániai útlevéllel rendelkező palesztin zarándokokat a Gázai övezetben, Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában, ők azonban utazhatnak a Palesztin Hatóság által kiadott okmánnyal.

A Háárec című izraeli újság azt írta, szakértők szerint elképzelhető, hogy a rijádi intézkedés összefüggésben áll a lehetőséggel, hogy Szaúd-Arábia a jövőben engedélyezi az izraeli muszlimoknak, hogy izraeli útlevelükkel lépjenek be az országba, ami újabb lépés lenne a két ország közeledésében, noha ezt hivatalos források nem erősítették meg.

A mekkai zarándoklat, arab nevén háddzs, az iszlám öt pillérének az egyike, amelyet a hívőknek, ha egészségesek és megvan rá az anyagi lehetőségük, kötelező életükben legalább egyszer megtenniük. A zarándoklat ideje az iszlám lunáris időszámításának dzú al-hiddzsa nevű hava. 2019-ben ez augusztusra esik.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/138322