Stockholm

Svédország februárig meghosszabbítja a határellenőrzéseket

2018. november 8. 22:20

A svéd hatóságok szerint „továbbra is fennállnak a közrend és belső biztonság elleni fenyegetések".

Svédország februárig meghosszabbítja a határellenőrzéseket – jelentette be a stockholmi kormány csütörtökön a belbiztonsággal kapcsolatos  fenyegetésekkel indokolva döntését.

A hatóságok szerint „továbbra is fennállnak a közrend és belső biztonság elleni fenyegetések".

A megfontolások részét képezte ezen felül a svéd biztonsági szolgálatnak (SAPO) a terrorveszéllyel, valamint az Európai Unió külső határain végzett határellenőrzésekkel kapcsolatos helyzetértékelése, illetve aggálya is.

Svédország a migrációs nyomásra tekintettel 2015 novemberében vezetett be határellenőrzéseket, s vizsgálja az országba komphajókon és az Öresund hídon érkezők iratait. Abban az évben rekord számú, 163 ezer menedékkérelmet nyújtottak be a skandináv államban a végsőkig terhelve a menekültközpontok és a helyi önkormányzatok befogadó képességét. A svéd kormány júniusban kiterjesztette a határellenőrzéseket, aminek keretében a stockholmi, a malmöi és göteborgi repülőtereken, illetve a nagyobb kikötőkben kezdték el vizsgálni az utasok útleveleit a megváltozott kockázati tényezőkre tekintettel.

Stockholmban tavaly áprilisban az üzbég Rahmat Akilov öt embert halálra gázolt és 14 embert megsebesített, amikor egy lopott teherautóval több száz méteren át száguldott a belváros egyik sétálóutcáján, majd az egyik üzletbe csapódott.

A svéd kormány emlékeztetett, hogy Ausztria, Németország, Dánia és Norvégia – a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagjai – az utóbbi időben szintén meghosszabbították határellenőrzéseiket.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/138335

Ajánljuk még a témában