Tehetségverseny indul

Robotépítéstől a tudatos táplálkozásig – Negyedikes diákokat vár a FIT Kaland

2018. november 8. 09:00

Boszorkánykonyha, robotépítés, egészséges táplálkozás. Rendhagyó tehetségversenyt hirdet az MCC Fiatal Tehetség Programja. De mitől is olyan különleges ez a megmérettetés? Mi vár a bátor jelentkezőkre?

Negyedikes diákok (illetve tanáraik) jelentkezését várja a Fiatal Tehetség Program egy különleges csapatversenyre, amely kimozdítja a komfortzónájukból és kreatív problémamegoldásra sarkallja a résztvevőket, ígéri László Edina, a FIT Kaland Országos Tehetségverseny koordinátora. Ám miről is van szó? Mit is érdemes tudni a szervezőkről, az egész FIT Programról?

A Mathias Corvinus Collegium képzésrendszerének legelső lépcsőfokát a Fiatal Tehetség Program jelenti, amely felső tagozatos diákoknak kínál tehetséggondozó kurzusokat. Ezek közös jellemzője, hogy az iskolai oktatásban kevéssé hangsúlyosan megjelenő, ám a mindennapi életünkhöz sok szállal kötődő területekkel ismerteti meg a diákokat: ilyen a pénzügyi vagy a környezeti tudatosság, a médiaismeretek, vagy a művészet és matematika kapcsolatát bemutató kurzus. A FIT Program fővédnöke Kádár Annamária, a magyar mesepszichológia úttörő alakja; a képzés szakmaiságát pedig külön pszichológusi team biztosítja.

A tehetségprogram tavaly indította útjára a negyedikes diákokat megszólító csapatversenyét, a FIT Kalandot. Az elmúlt évben 120 csapat, azaz 360 diák vett részt a megmérettetésen, amelyre idén még több vállalkozó kedvű negyedikest várnak. A háromfős csapatok és felnőtt mentoruk a verseny online felületén jelentkezhetnek december 14-ig. Az első, online fordulóban öt területről választhatnak egy projektet, amelynek elkészítését követően dokumentálniuk kell a verseny zárt rendszerében.

A területek a FIT Programban is megjelenő kurzusokkal vágnak egybe, és mind aktuális témákat dolgoznak fel. A diákok így a természettudományos kísérletek, az egészségtudatosság, a környezeti tudatosság, a pénzügyi ismeretek és a robotika világában készíthetik el pályamunkájukat, amely alapján a második, személyes fordulóba juthatnak. A pontos feladatok nem árulják el a szervezők, de

azt ígérik, hogy meg fogják tornáztatni a diákok képzelőerejét,

és bizony összehangolt, közös munka szükséges a teljesítésükhöz. Az országos döntőt tavasszal rendezik, ahol a Kádár Annamária vezette szakmai zsűri előtt prezentálhatják pályaműveiket a csapatok. A második fordulóba és a döntőbe jutókra értékes nyeremények várnak, illetve ezen felül a legjobb csapat tagjai felvételt nyernek a FIT Programba is. A diákok különböző nyereményei mellett (műszaki eszközök, játszóház-belépők, könyvek, fejlesztő játékok) a verseny különlegessége, hogy a felkészítő pedagógust/szülőt is jutalmazzák (tavaly például egy wellness-hétvégén vehettek részt); mondta el László Edina.

A projektfeladatokat a tehetségprogram oktatói állítják össze és javítják majd. Ahogy Varga Petra dietetikus, az egészségtudatosság kurzus oktatója elmondta: „Nemcsak a szülők körében, de már a gyerekeknél is téma az egészséges táplálkozás. Ennek azért is van kiemelkedő jelentősége, mert étrendünk helyes megválasztása nem csupán az egészség megőrzését, hanem a betegségek megelőzését is biztosíthatja. Azonban a felesleges diétákra, a közösségi média csapdáira is érdemes fokozottan figyelni. Ezt igyekszünk a diákok számára játékos formában a FIT Programban és a FIT Kaland tehetségverseny feladatai révén is tudatosítani.

A verseny honlapja itt érhető el, az eseményeket pedig a FIT Kaland Facebook-oldalán is lehet követni.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/138285

Ajánljuk még a témában