Az USA kivételt engedélyezett Iraknak az Irán elleni szankciók alól

2018. november 8. 16:59

Az Egyesült Államok engedélyezte Iraknak, hogy továbbra is importálhasson áramot Irántól.

Az Egyesült Államok engedélyezte Iraknak, hogy továbbra is importálhasson áramot a szankciók által sújtott Irántól. Ez kivételt jelent az Irán ellen újra életbe léptetett büntetőintézkedések hatálya alól - jelentette be szerdán az Egyesült Államok iráni különmegbízottja, Brian Hook Bagdadban.

Egy iraki kormánytisztviselő hozzátette, hogy Iraknak ütemtervet kell készítenie, hogy miként fogja az Iránból származó olaj- és gázimportot lépésről lépésre csökkenteni. 

Irakban évek óta problémát jelentenek az áramszünetek, az ország villamosenergia-ellátásának biztonsága Irántól függ. Az iraki erőművek működtetéséhez szükség van az iráni gázszállítmányokra is. A szállítás leállítása azonban tovább súlyosbítaná az áramválságot Irakban, ahol a 39 milliós lakosság többnyire csupán napi néhány óráig használhat áramot.

Az amerikai kormányzat Irán-ellenes politikája komoly dilemma elé állítja Irakot, mivel Irak szeretné fenntartani Iránnal való kapcsolatait, ugyanakkor az Egyesült Államok támogatását sem szeretné elveszíteni. 

Donald Trump amerikai elnök májusban jelentette be, hogy az Egyesült Államok kivonul az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodásból, azzal az indokkal, hogy az amerikai kormány megítélése szerint Irán kijátssza az egyezményt. A megállapodás értelmében Teherán korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta az országot sújtó szankciók többségét. 

Az Egyesült Államok által újra bevezetett szankciók első szakasza augusztusban, második szakasza pedig novemberben lépett életbe, utóbbi érinti az iráni bankokat, a hajózást és az energetikai szektort, embargóval sújtva az olajexportot. Trump célja, hogy az iráni olajexport nullára csökkenjen. 

Olaszország, Görögország, Törökország, India, Kína, Tajvan, Japán és Dél-Korea átmeneti időre mentesül az amerikai szankciók alól. Ezek az országok még fenntartanak gazdasági kapcsolatokat Iránnal, így vásárolnak tőle nyersolajat is, de fokozatosan csökkenteniük kell az Iránból származó importot.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/138316