Demkó Attila: Az ukránok, románok nem értik, miért akarnak a magyarok megmaradni

2018. november 4. 10:00
A magyarokat elnyomó nemzetnek tekintik, és nem értik a környező népek, hogy miért akarnak megmaradni magyarnak szerzőnk szerint, aki az Echo tévén beszélt erről.

Az őrtüzek, lármafák fellobbantása mindig veszélyt jelzett a székelyek számára és ma is veszélyben van az anyanyelv, a székely jelképek használata, az önrendelkezés megélése. A székelyek a száz évvel ezelőtt létrejött román állam Gyulafehérváron tett önrendelkezési ígéreteinek betartását szorgalmazzák.

Mekkora az esély, hogy autonómiát kapjon Felvidék vagy Székelyföld? - tette fel a kérdést Velkovics Vilmos az Echo tévén. 

Demkó Attila elmondta: ez nemcsak rajtunk múlik, hanem azokon az országokon, ahol ezek a jelentős magyar közösségek élnek. 

Egyelőre nem sok jelét látni, hogy akár Szlovákia, akár Románia vagy más szomszédos ország látná az érdeket és a jót abban, hogy a magyar közösségek túlélését, illetve megmaradását értékként kezelje.  Sajnos inkább ennek az ellenkezője az igaz – tette hozzá.

Kitért Ukrajnára is, akikről azt mondta, ott sokan nem értik a mi problémánkat. Miért ragaszkodunk a nyelvünkhöz, kultúránkhoz? Pedig olyan szép, egységes ukrán nemzetállamot lehetne építeni – vallják ők. A megértés hiánya a valós probléma.

Egyébként Ukrajna talán a legtöbbet szenvedett nemzet ebben a témában, de most más nemzetiségekkel akarják ugyanezt csinálni Demkó Attila szerint, aki elmondta az Echo tévén, hogy sok kijevi, világlátott politikus arról sem tud, hogy egyáltalán vannak magyarok az országban.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Attól még magyar lehet valaki, ha nevéhez nem billesztheti a 'de genere Huba' toldalékot.

Nem értem, miért a románoktól, szlovákoktól és ukránoktól várjuk, hogy védjék a magyar kisebbség jogait - önmagukkal szemben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés