Zseniket nem adunk oda az ellenségeinknek!

2018. október 28. 12:50

Pozsonyi Ádám
888
Ady soha nem mondta magáról, hogy nem magyar. A legnagyobb marhaságai közt sem.

„Korunkban a versek nem ütnek. (Ki a fene olvas verseket? Szerepét átvette a dalszöveg.) De Ady igen. Ady üt. Még ma is.

Ha a Mi urunk: a Pénz bármely versszakát olvassuk, érezzük, hogy olyan, mint egy buldózer. Csinálja bárki utána.

Egy ilyen nagyságot eltaszítani magunktól, kilökni a magyarságból, s odadobni azoknak, akik csak »magyarországiak«, egyszerűen bűn. Vétek. Hazaárulás.

Ady soha nem mondta magáról, hogy nem magyar. A legnagyobb marhaságai közt sem. (Ellentétben Kertész Imrével.) (...) 

Nem! Ekkora zseniket nem adunk oda!

Ha odaadunk, a nemzetköziek joggal mondhatják: »Minden kimagasló teljesítmény nálunk van«. És igazuk is lesz. Mert Adyval szemben majd előrángat valami kínrímes papocskát, aki sosem beszélt csúnyán, 40 éves koráig nőt nem látott és minden hétvégén a kórusban énekelt.

Kincseket nem adunk oda. Ha koszos, sár rakódott rá, akkor letörölgetjük, megjegyezzük, hogy igen, sár volt rajta, igen, a hátán volt egy repedés, de az a miénk, és ti, büdös kozmopoliták ilyet sosem tudtatok felmutatni, és kenjétek a hajatokra a senkiházi nímandjaitokat Bródy Sándorral és Nádas Péterrel egyetemben. És te, negyedművelt »Szittyaharcos«, ebben ne akadályozd a magyarságot, hanem takarodj a sarokba kínrímet gyártani a háttérhatalomról meg a chemtrailről. 

És még valami. Aki meg esetleg nem értené, hogy a világban fokozatok vannak, és nem mindegy, hogy valaki amit mond, mikor, milyen körülmények közt, milyen hátszéllel, vagy hátszéllel és elvárással szemben mondja. Magyarul, hogy egy mondatot, egy hozzáállást nem lehet kiragadni a saját korából, annak elárulok egy érdekességet.

1906-ban azért adtak a fizikai Nobel-díjat, mert bebizonyították, hogy az elektron részecske. Harminc évvel később ennek a tudósnak a fia azért kapott Nobel-díjat, mert bebizonyította, hogy az elektron hullám.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te volt anarchista senki, ADY MINDENKIÉ! Nekem a magyar nem az ellenségem. Gratulálok, hogy egy regényírót sikerült egy költővel összehasonlítani. Érik már egy magyar Polgári Platform kialakítása. Ezekkel a nyilas szarjankókkal én nem vállalok közösséget.

Tormay Cilike német-leszbikus az etalon ennek a tehetségtelen álkeresztény firkásznak. MUHAHA. Légy vele boldog

"Ős Napkelet olyannak álmodta,
Amilyen én vagyok:
Hősnek, borúsnak, büszke szertelennek,
Kegyetlennek, de ki elvérzik
Egy gondolaton.
Ős Napkelet ilyennek álmodta:
Merésznek, újnak,
Nemes, örök-nagy gyermeknek,
Nap-lelkűnek, szomjasnak, búsítónak,
Nyugtalan vitéznek.
Egy szerencsétlen, igaz isten
Fájdalmas, megpróbált remekének,
Nap fiának, magyarnak.
(S az álmosaknak, piszkosaknak,
Korcsoknak és cifrálkodóknak,
Félig-élőknek, habzó szájúaknak,
Magyarkodóknak, köd-evőknek,
Svábokból jött magyaroknak
Én nem vagyok magyar?)"

Az ős Kaján

Sámándob

"„Az ős Kaján, a vers, Ady sorsa a csucsai restiből taligán hazatolásokig és az őt kisajátító, elrabló zsidósággal vívott küzdelemig és alulmaradásig mint téma, itt feküdt a magyar irodalom asztalán. De senki sem mert hozzáérni. Faji arcunk és faji mivoltunk kérdését felvetni, visszaálmodni magunkat a sámándobig, ma halálosan bátor, veszélyes témaválasztás. És egy negyedrészben magyarnak kellett nekiveselkednie. A politikai korrektség diktatúrájában egy ilyen nyers sorskérdésben nem diplomatáskodni, nem egyensúlyozgatni, hanem megfesteni faji arcunk rútságát és egyszerre csodálatos szépségét – belevágni a közepébe – heroikus vállalkozás."

Ha nem lenne meg...
(X)

Nem adtuk az ellenségnek, saját magát adta el nekik.
Majd aztán pénzt kért Tiszától...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés