Lyukra futás balliberális módra

2018. október 27. 10:25
Kovács Attila
Magyar Fórum

Csányi Vilmos alaposan lyukra futtatta a neves interjúkészítő kollégát, és több kulcskérdésben kijelentette, hogy Orbán Viktorral ért egyet.

„A balliberális értelmiségiekhez sorolhatók közül mindig is tisztelettel figyeltem Csányi Vilmos Széchenyi-díjas etológus, egyetemi tanárt. Munkássága eleve megbecsülést érdemel, de emellett abszolút kiemeli őt a balliberális holdudvarból az is, hogy ő tényleg ért ahhoz, amit csinál, kutatási területének valóban különleges szaktekintélye. Mivel a jelenlegi ellenzék oldalán bizony igen sokan az akolhoz tartozást tudják csupán érdemként felmutatni, s emiatt mutatja be őket a balos média valamely terület nagy hozzáértéssel rendelkező véleményformálójának, Csányi Vilmos esetében már ez is komoly felüdülést nyújt. De legalább ilyen rokonszenves az akadémikus személyében az is, hogy bár megnyilatkozásaiból rendre kitűnt és kitűnik világnézete, ami sok tekintetben más elvek szerint rendeződik, mint a nemzeti oldalon állóké, ám sosem fröcsögött a másik oldalon állókra, vagy azok nézeteire.

Talán éppen a vállalt baloldali értékrend miatt érezte ideális interjúalanynak az egyik balliberális portál vezető újságírója is Csányi Vilmost. Alighanem bízott abban, hogy a mindig intelligensen nyilatkozó, mondandóját rendszerint a saját kutatási területéről hozott érzékletes, tudományos példákkal alátámasztani igyekvő akadémikus a maga választékos, tanári stílusában jól odamondogat majd Orbán Viktornak és a kormánynak. Őszintén szólva magam is erre számítottam, amikor rákattintottam a terjedelmes interjúra.

Ezzel szemben, bár természetesen hangoztak el kritikai észrevételek is, összességében Csányi Vilmos alaposan lyukra futtatta a neves interjú-készítő kollégát. Bár egyre-másra következtek a tudományos köntösbe bújtatott kormányellenes kérdések, az akadémikus nem csupán kitért a konkrét bírálat elől, de több kulcskérdésben kijelentette, hogy Orbán Viktorral ért egyet. Egy láthatóan kormánybírálatra vágyó újságírónak olyanokat mondani, hogy »a migrációügyben sokkal inkább Orbánnak adok igazat Merkellel szemben«, vagy azt, hogy „igazság szerint Merkelnek bele kellett volna buknia a migráció kezelésébe, mert az elosztás és a kvótázás is óriási baromság«, több mint elgondolkodtató. Miként elgondolkodtató az is, amikor azt mondja: »A NER-rel én nem vagyok annyira negatív, mint az a kör, ahová tartoztam, tán tartozom ma is. Ugyanis nem látok alternatívát. Nekem úgy tűnik, hogy Orbán egy, a saját elképzelése szerinti modern társadalmat épít.«”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137772