Kárpátalja

Szijjártó: Magyarország egy kisebbségvédelmi egyezmény megkötését javasolta Ukrajnának

2018. október 24. 14:31
A magyar külügyminiszter szerdán az ukrán partnerével, Pavlo Klimkinnel tárgyalt egy biztonságpolitikai fórum helyszínén.

Magyarország egy kisebbségvédelmi egyezmény megkötését javasolta Ukrajnának – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel Varsóban, ahol ukrán partnerével, Pavlo Klimkinnel tárgyalt egy biztonságpolitikai fórum helyszínén. Hozzátette, hogy a bizalom újjáépítésére van szükség a két ország között.

A most bejelentett javaslat szerint a két kormány tartózkodna olyan politika folytatásától, amely egy nemzeti közösség asszimilációjához vezethet és amely egy-egy térségben megváltoztatná a nemzetiségi összetételt. Az egyezmény szabad nyelvhasználatot biztosítana a nemzetiségeknek a vallásgyakorlás, a kultúra, az oktatás és a közigazgatási intézkedések esetében.

Az ukrán fél a javaslat tanulmányozására tett ígéretet - mondta el Szijjártó Péter. Reményét fejezte ki, hogy a következő, december 7-i milánói találkozón a magyar és az ukrán fél a tervezetet már érdemben is megvitathatja.

(MTI)

Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Magyarország egy kisebbségvédelmi egyezmény megkötését javasolta Ukrajnának"...
A mondat folytatása, helyesen:
...a határkérdéssel kapcsolatos bonyodalmak elkerülése érdekében

sok veleje nincs, ezek az alairt szerzodeseiket se tartjak be. A minszki egyezmeny eloirja hogy autonomiat adjanak, hol van?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés