Klimkin: Ukrajna erősíti a Magyarországon élő ukránok érdekeinek védelmét

2018. október 24. 19:30

Ukrajna erősíti Magyarországgal a határokon átnyúló együttműködést a kisebbségek ügyében – mondta Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélését követően.

A Magyarországon élő ukránok érdekeinek védelmét hangsúlyozta Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva szerdán Varsóban azután, hogy megbeszélést folytatott magyar partnerével, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

A két tárcavezető a varsói nemzetközi biztonságpolitikai fórum keretében tárgyalt egymással.

Az ukrán tárcavezető az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint közölte, hogy a magyar kormány a jövő héten a hivatalos közlönyben közzéteszi a Kárpátalja fejlesztéséért felelős miniszteri biztosi tisztség új, megváltoztatott elnevezését. Kijev azért kifogásolta a poszt megnevezését, mert szerinte ezzel a magyar kormány beavatkozik Ukrajna belügyeibe. 

Klimkin bejelentette, hogy az ukrán külügyminisztériumban is létrehoznak egy – mint fogalmazott – a magyar biztoséhoz hasonló, de azzal nem teljesen megegyező posztot a határokon átnyúló együttműködésre. 

Hangsúlyozta: szükség van a külföldön élő ukránok érdekeinek védelmére, és hozzátette, hogy az erről megkezdett párbeszéd folytatódni fog. 

Kárpátaljáról szólva ismételten leszögezte, hogy a régióban közös magyar-ukrán kezdeményezéseknek kell megvalósulniuk, nem pedig csak magyaroknak, az ott élők közül is különösen a magyar kisebbséghez tartozók számára. „Részletesen beszéltünk továbbá arról, hogy Magyarországnak is többet kell tennie a területén élő ukrán közösségért” – tette hozzá a kijevi diplomácia vezetője.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137624

Ajánljuk még a témában