Kíméletlen törzsi logikával politizál az Orbán-rezsim

2018. október 20. 10:55
Krekó Péter-Juhász Attila
HVG

A politika ma már nem a többség meggyőzéséről szól, hanem a hangos és törzsies egységbe kovácsolt kisebbségek mozgósításáról.

„A túllépés a populizmuson, és a tribalizmus megjelenése szerte a világban azt okozza, hogy a politika ma már nem a többség meggyőzéséről szól, hanem a hangos és törzsies egységbe kovácsolt kisebbségek mozgósításáról. Ez történt a 2016-os amerikai elnökválasztáson is, ahol Donald Trump, a kevésbé népszerűnek mért jelölt tudott győzni, összességében kevesebb szavazattal, mint Hillary Clinton. De ez történt a Brexit-szavazásnál is, ahol a közvélemény-kutatások szerint számosabb maradáspárti tábort győzte le az EU-ból távozást követelő, aktívabb tábor. És ez történik Magyarországon is, ahol a Fidesz a leadott szavazatok kevesebb mint felével immár harmadszor szerzett kétharmados parlamenti többséget a 2018-as parlamenti választáson.

Sokkal inkább tűnik ez a jelenség tehát korszellemnek, mintsem regionális jelenségnek, mégis a közép- és kelet-európai országok demokratikus intézményrendszerére különösen pusztító hatással lehet, hiszen itt törékenyebbek a fiatal intézmények, és a demokratikus normák is gyengébbek. Fontos hatással van a tribalizmus a politikai közbeszédre is: a törzsi logikában eltűnnek a viták, a valóságot ellenőrző intézmények szerepe másodlagossá lesz, míg a törzsi mítoszok válnak elsődleges fontosságúakká. Végül pedig a törzsi logika erőszakhoz is vezethet. Orbán Viktor március 15-én így fogalmazott: »Ellenfeleink semmitől sem riadnak vissza. Nem érvelnek, hanem cenzúráznak, nem vívnak, hanem csípnek, rúgnak, harapnak, és a gyűlölet magvait szórják szét, amerre csak járnak. Mi szelíd és derűs emberek vagyunk, de nem vagyunk se vakok, se balekok. A választás után természetesen elégtételt fogunk venni, erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is.« Ahogy a választások óta eltelt hónapokban láthattuk, ez a törzsi politikai logika a civilek, az Akadémia, az igazságszolgáltatás függetlenségének és a még szabad médiának az aláásását célzó törekvésekben nyilvánul meg. A törzsi logika nemcsak a politikai ellenféllel szemben kíméletlen, de a pártpolitikai arénán kívül állókkal szemben is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137429