Miért olyan nehéz erős ellenzéki pártokat építeni?

2018. október 19. 16:48

Szűcs Zoltán Gábor
Mérce

Zavarba ejtően nehéz egy ilyen szervezetet hatékonyan működtetni. Ehhez pénzre, időre, türelemre, sok energiára van szükség. És komoly szaktudásra.

„De vajon tényleg egyszerű ez?

Sajnos, nem eléggé. Ami kívülről szerencsés esetben egy ellenzéki pártnak látszik, az valójában pár száz, maximum pár ezer egyszerű, (sokszor szabadidejében) politizáló ember, akiket minden irányban nehezen átlátható módon további egyszerű – politizáló – választópolgárok vesznek körül.

Hogy ezek valóban pártként viselkedjenek, ahhoz őket is el kell érni, meg kell győzni, mozgósítani.

Ez részben ugyanaz a probléma, kicsiben, mint a 2,9 millió elérni, meggyőzni és mozgósítani vágyott választóval: ezek az emberek is sokfélék, sokféle dolgot akarnak, szerteszét vannak az országban és nehéz megmozdítani őket egy irányban. De másfelől ez már egy külön probléma is, mert egy pártszervezet belső világa nem képezi le a teljes magyar társadalmat, hanem egy sajátos mikrovilág, saját szabályokkal, érzelem fűtötte személyközi viszonyokkal és állandó rivalizálással.

Zavarba ejtően nehéz egy ilyen szervezetet hatékonyan működtetni. Ehhez pénzre, időre, türelemre, sok energiára van szükség. És komoly szaktudásra.

Ezek mind hiányoznak a mai ellenzéki pártokból. Szinte bármilyen kiegészítő ösztönző nélkül kellene embereket nagyságrendekkel nagyobb áldozatokra rávenni, mint a Facebookon megosztani híreket. Talán ezért is keresnek az ellenzéki pártok gyakran rövidebb utat az erdőn (a médián) át a választókhoz. A rossz hír számu(n)kra, hogy pártszervezet nélkül kevesebb választót lehet elérni. Ez van.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137410