Párbeszéd Magyarországért

Párbeszéd: Orbán kormányzati kontroll alá vonná az oktatási intézményeket

2018. október 18. 16:06

A Párbeszéd szerint a miniszterelnök kormányra kerülése óta azon dolgozik, hogy csökkentse az egyetemi férőhelyek számát.

A Párbeszéd szerint Orbán Viktor miniszterelnök kormányra kerülése óta azon dolgozik, hogy csökkentse az egyetemi férőhelyek számát és az egyetemi támogatásokat, valamint kormányzati kontroll alá vonja az oktatási intézményeket.

Barabás Richárd, az ellenzéki párt szóvivője csütörtökön, a jövő évtől alapítványi formában működő Budapesti Corvinus Egyetem előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a Fidesz „romboló intézkedései" azt eredményezik majd, hogy tízből kilenc ember nem jut majd be a felsőoktatásba.

A nagyobbik kormánypárt ráadásul úgy próbálja átalakítani az oktatási intézményrendszert, hogy nem egyeztet az érintettekkel – hangsúlyozta.

A szóvivő kiemelte, a Párbeszéd elkötelezett amellett, hogy az első diploma megszerzése minden magyar embernek ingyenes legyen.

Az ellenzéki párt egyetemistákat segítő intézkedéscsomagja tartalmazza, hogy négy kormányzati év alatt 25 ezerrel növelnék a kollégiumi férőhelyek számát. Jelenleg ugyanis negyvenezer hely van az országban, ennek körülbelül négyszeresére lenne szükség – ismertette a szóvivő. Közölte, a csomag harmadik eleme az alapösztöndíj bevezetése, amely azt jelenti, hogy egy ötéves képzési ciklus alatt 3,6 millió forintot kapnának az egyetemisták, így nem kellene választaniuk a munka és a tanulás között.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137337