Szívsebészország

2018. október 18. 21:36

Jobbágyi Zsófia
Magyar Hírlap

A Székely László-ügy legmélyebb pontjához akkor érkeztünk, amikor Kálmán Olga felkereste annak a betegnek a családját, aki október 4-én halt meg.

„A hetek óta éles vitákat kiváltó, és mindenfajta valóságalap nélküli találgatások táptalajául szolgáló Székely László-ügy legmélyebb pontjához talán október 10-én érkeztünk el, amikor Kálmán Olga felkereste annak az elhunyt betegnek a családtagjait, aki október 4-én halt meg, az ellenzék szerint nemhogy Kásler Miklós, egyenesen Orbán Viktor hibájából. Az ex-műsorvezető saját Facebook-oldalára töltötte fel a videót, amelyben minimum szív- és érsebész specialistaként, a betegjogok legfőbb tudoraként valamilyen oknál fogva a végső igaz­ságtevő szerepében tetszeleg. A majdnem tízperces anyag kegyeletnek és tapintatnak totálisan híján van, ahogy Kálmán Olga is, aki úgy vegzálja az elhunyt beteg éppen gyászoló hozzátartozóit, hogy igazából a beszélgetésből újdonságot vagy releváns információt nem tudunk meg. Hogy miért? Mert a magyar emberek többsége nem szívsebész specialista, nem érsebész, nem angiológus vagy kardiológus, sőt a kórházi protokollok működésével sincs tisztában. Ennek ellenére mostanra tízmillió szívsebész országa lettünk. 

Kísértetiesen hasonlít egyébként Székely László ügye ahhoz az esethez, amikor tavaly meghalt egy kislány a Heim Pál Gyermekkórházban, miután a Kardiológiai Intézetből átszállították CT-vizsgálatra. A halálhírt a kislány nagymamája közölte a Klubrádió betelefonálós műsorában. Az ellenzéki sajtó akkor is azt harsogta, a gyermek »Balog Zoltán, korábbi emberi erőforrás miniszter miatt halt meg, mert a Heim Pálban nem volt CT, sőt az egész országban hiány van a diagnosztikai eszközökből«. 

Sokan dobálóztak azzal is, hogy a gyermeket nyitott mellkassal szállították át egyik intézményből a másikba, ami egy átlagember számára valószínűleg egészen máshogy hangzik, mint amit valójában, orvosi fogalomként jelent.

Ami már később messze nem kapott ekkora hírverést, Ofner Péter az Országos Kardiológiai Intézet volt főigazgatójának nyilatkozata, aki elmondta: »Bármit beszélnek is net-szerte, nem volt összefüggés a szívátültetésre váró kislány halála és a CT hiányában szükségessé vált szállítása között«. 

Ofner akkor elmondta, a kislánynak súlyos, veleszületett fejlődési rendellenessége volt, műtétek sorozatán esett túl Budapesten és Münchenben. Ezt követően sem a szállítás alatt, sem azt követően nem történt szövődmény, vagyis annak nem volt köze a gyermek halálához.

Székely László szívsebész elbocsátásának ügyével a fenti történetet az hozza közös nevezőre, ahogyan a médiában tálalják az ezekhez hasonló, egészségügyben zajló eseteket. Történik valami, aminek a hátteréről az égvilágon semmi biztosat és konkrétumot nem lehet tudni, az ellenzéki sajtó pedig azonnal gyilkosnak, de minimum abszolút felelősnek kiáltja ki az aktuális humántárca-vezetőt és természetesen Orbán Viktort is. A történtek bemutatása azonban igencsak egysíkú.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137360