A kérdezés joga

2018. október 18. 07:26

Demeter Márta
Facebook

A Fidesz mai fenyegetőzése világos üzenet mindazoknak, akik a NER ellenfelei: ne merj kérdezni se.

„Tegnap óta hisztérikus rohamokban tör ki a Fidesz három írásbeli kérdésem miatt, melyeket honvédségi szervezeteknél lezajlott törvényes iratbetekintéseken látottak indokolnak. A Fidesz heves reakcióit már megszokhattuk, ez történik, ha számukra újra érzékeny kérdés feltárásába fog az ember. Számtalan kérdést tettem már fel az állítólag »nem kormánygép« Airbusokkal kapcsolatban az elmúlt időszakban, a válaszokkal azonban a kormányzati illetékesek mindig adósok maradtak. A honvédelmi vezetés arra sem hajlandó, hogy az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságában válaszoljon a képviselők kérdéseire, vagy behozza azokat, a Honvédség jelenét és jövőbeni lehetőségeit érdemben meghatározó elképzeléseket, amelyekről a kormánysajtóban nyilatkozgatnak.

A honvédelmi bizottság legutóbbi ülésén a napi politikai propagandaügyek az asztalra kerültek, de a fideszes többség ekkor sem engedte sem az eddigi beszerzésekkel, sem más honvédelmi témával kapcsolatos kérdéseket napirendre venni. Így csak az a lehetőség marad nekünk, ellenzéki politikusoknak, hogy élve képviselői jogainkkal, iratbetekintéssel és személyes ellenőrzéssel járjunk a dolgok után, amiket megpróbálnak a nyilvánosság elől elrejteni. A konkrét ügyben nem véletlenül kérdést tettem fel, a minisztériumok válaszára várva.

És igen, ahogy eddig is, továbbra is minden esetben, amikor nem hajlandóak válaszolni, ahol zavaros ügy vagy visszaélés gyanúja merül fel, ki fogok állni a nyilvánosság elé és minduntalan kérdéseket fogok feltenni, még ha ez láthatóan kényelmetlen is a kormányzati szereplőknek. A kérdezés jogát eddig még nem vitatták el, de a Fidesz mai fenyegetőzése világos üzenet mindazoknak, akik a NER ellenfelei: ne merj kérdezni se. Nekünk, ellenzéki politikusoknak viszont az a dolgunk, hogy ne rémüljünk meg ezektől a fenyegetésektől.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137303