Bogyay Katalin köszönetet mondott az 56'-os ENSZ-iratok megnyitásáért

2018. október 18. 20:29

Magyarország ENSZ-képviseletének vezetője köszönetet mondott Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkárnak.

Bogyay Katalin, Magyarország ENSZ-képviseletének vezetője csütörtökön New Yorkban ünnepélyes keretek között mondott köszönetet Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkárnak az '56-os magyar forradalom ENSZ-iratainak hozzáférhetővé tételéért. 

A rendkívüli és meghatalmazott nagykövet a rezidencián adott díszebédet Ban Ki Mun tiszteletére, aki jelenleg a néhai dél-afrikai államfő, Nelson Mandela által létrehozott, Elders nevű független csoport tagja. A csoport tagjai a nemzetközi politika vezető szereplői, illetve  korábbi államférfiak, akik a béke és az emberi jogok előmozdításán fáradoznak. 

Bogyay Katalin nagykövet az '56-os emlékév jelképét, a „Cry for Freedom" emlékszobrot – Hedva Ser izraeli szobrásznő, az UNESCO jószolgálati nagykövete alkotását – adta át a volt ENSZ-főtitkárnak. A magyar nagykövet egyúttal Magyarország nevében megköszönte a segítségét, amelyet a dél-koreai születésű politikus az '56-os iratok megnyitásában és kutathatóvá tételében nyújtott. 

Ban Ki Mun fiatal korától kezdve foglalkozott a magyar forradalom és szabadságharc ügyével, személyes emlék is fűzi az eseményhez: 62 évvel ezelőtt az iskolai diákszervezet elnökeként levelet írt Dag Hammarskjöld akkori ENSZ-főtitkárnak, akitől a kommunista elnyomás miatt fellázadó magyar nép megsegítését kérte. 

Az ENSZ illetékesei a magyar kormány kérésére – Bogyay Katalin nagykövet diplomáciai munkája nyomán – 2016 tavaszán engedélyezte az ENSZ levéltárában és a Columbia Egyetemen található, szigorúan bizalmas minősítésű '56-os iratok kutatását. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137356

Ajánljuk még a témában