Kastélyépítés és a kunyhórombolás

2018. október 17. 08:31

Vágó Gábor
Mérce

A lakáslottó szimbolizálja legjobban a Fidesz lakáspolitikáját.

„A lakáslottó szimbolizálja legjobban a Fidesz lakáspolitikáját. Nem az előrelátó öngondoskodás vezethet el a biztos lakhatáshoz, hanem a vak szerencse. A kiszolgáltatottságból pedig Rogán haverjai húznak hasznot.

Az állam csak a nagycsaládos vagyonosaknak ad támogatást, a CSOK-kal. Nem véletlenül stagnál a kérelmezők száma, mivel a társadalom relatíve szűk körére fókuszál, akik nem feltétlen élik meg olyan súlyosan a lakhatási válságot, mint az albérlők. Hol marad az állam a bérlakások építésével? Miért építik le az önkormányzatok a szociális bérlakások intézményrendszerét? Számos innovatív megoldás volna az albérletpiac rendezésére is, a lakásszövetkezetekkel például, ahol az állam kezelné az üresen álló lakásokat, így csökkentve a piaci kockázatot, ezzel pedig az albérletárakat.

Van megoldás a lakhatási válságra, de az nem azzal kezdődik, hogy a legkiszolgáltatottabbak erdei kunyhóit ledózerolják. Amíg a fideszes elit inkább kastélyokat épít magának, mintsem bérlakásokat a népnek, addig a válság csak nőni fog. Az  aktivistáknak, civileknek, pártoknak és kutatóknak egyszerre kell kimondaniuk hangosan és érthetően, hogy a lakhatási válság milliókat érint, de van megoldás. Ha erőt mutatunk, a kiszolgáltatott milliók dühének erejét, akkor fog változni bármi. Addig marad a kastélyépítés és a kunyhórombolás.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137233

Ajánljuk még a témában