Egyéni felelősség

Párt Állam Párt: arcot kaptak a kommunista diktatúra helyi funkcionáriusai

2018. október 17. 20:03

Nincs kollektív felelősség, a kommunista diktatúra működtetőinek felelősségét egyéniesíteni kell – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága új online adatbázisának, a Párt Állam Párt adatbázisnak a levéltárban tartott bemutatóján. Az adatbázis a diktatúra működtetőinek kíván arcot adni.

Párt Állam Párt – ezzel a címmel mutatták be a Magyar Nemzeti Levéltárban a levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága új online adatbázisát, amely a kommunista diktatúra helyi működtetőinek kíván arcot adni. 

A modern levéltár egyre inkább adatbázisokkal teszi közzé mindazt, amit őriz. A NEB-bel közös projektet mutatnak most be: Párt-Állam-Párt adatbázis, ami mától elérhető a honlapon – nyitotta meg a projekt bemutatóját Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár igazgatója. 

Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke kifejtette: régi adósságot törlesz a Nemzeti Levéltár és a NEB, az információs kárpótlás, a kommunista diktatúra elszenvedőivel szembeni szimbolikus kárpótlás mérföldkövéhez érkeztünk. 

A hatalom gyakorlói egy egypárti diktatúra rendszerének fogaskerekei voltak, úgy Budapesten, mint a vidéki Magyarországot. Arcot tudunk adni ennek a rendszernek: ki volt a pártvezető 1956-ban, a kényszerkollektivizálás idején, kik adtak arcot a hatalomnak helyben – erről szól ez az adatbázis. Fontos, hogy vissza tudjuk adni a helyi közösségeknek, az embereknek a múltjukat – szögezte le a NEB elnöke. 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az ünnepi bemutatón elmondta: az emúlt évek munkájának fényében helyes döntés volt a NEB létrehozása, hiszen hiánypótló és alapos munkát végez az intézmény a kommunista diktatúra működésének feltárásában. 

Kollektív felelősség nem létezik, egyéni felelősség, egyéni élettörténetek vannak, ezeket kell megismertetni a diktatúra működésének feltárásához – szögezte le Gulyás Gergely, hozzátéve: a diktúra áldozatai nem válhatnak a demokrácia áldozatává, és a múltat kellően fel kell tárni ezért. Be kell mutatni, hogy kik voltak a felelősök, hisz az embertelen rendszert emberek működtették. Egyéniesíteni kell a felelősséget mindenki esetén – hangsúlyozta a miniszter. 

A kormány előtt van az az előterjesztés, ami azt indítványozza, hogy 2019-től 2021-ig a rendszerváltásra emlékezzünk – jelentette be Gulyás Gergely.

Az adatbázisban szerepel az állampárt és a párt felépítése, hierarchiája a legfelsőbb szintektől a legalsókig, a járási és helyi szintig. Az adatbázis eredetileg tisztségviselői névtár, archontológiai adatbázis kívánt lenni, de ennél tágabb adatkört ölel fel.

Háromezer funkcionárius élete és 1500 testület, szervezeti egység (például pártbizottság, osztály, megyei párttitkáros, járási káderek) tudnivalói találhatóak meg a Párt Állam Pártban. 

Az adatbázison húsz tagintézményben 47 szakember dolgozott, akik 500 iratfolyóméternyi, azaz négyezer doboznyi iratanyagot néztek át – egy doboz hatszáz dokumentumot tartalmaz. 

Mit lehet keresni az adatbázisban? Strukturált keresési lehetőség áll rendelkezésre általa, számszerűsíthetőek az adatok, egyéni karriertörténetekkel, szervezettörténetekkel is szolgál a Párt Állam Párt, valamint felvázolható belőle az egyes tisztségek fejlődéstörténete, a káderforgó (egy-egy káder különböző pozíciói), kutatható általa a folytonosság kérdése, valamint az átjárhatóság a párt és állami funkciók között. Kutathatóak belőle például a felsőbb pártszervek funkcionáriusai, a községi párttitkárok, az állami vállalatok párttikárai, az állami gazdaságok, tsz-ek párttikárai, a tanácsi apparátusok. Minden adatot levéltári dokumentumokkal, online visszakereshetően tudnak igazolni. 

Az adatbázist október 17–én, délután ötkor élesítették, és folyamatosan fejlesztik, bővítik.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137272

Ajánljuk még a témában