Egy ország, két világ

2018. október 17. 18:34

L. Ritók Nóra
HVG
A távolság alig több, mint 450 km. Ám a valóságban ettől sokkal nagyobbnak tűnik.

„Szegénység. Mára országrészek problémája lett. A mai Magyarországon a társadalmi rétegek közötti szakadék óriási, és megállíthatatlanul nő. Akinek az élete felfele ível, az a kedvezmények lehetőségeivel megtámogatva egyre jobban él. Akinek meg lefele megy a szekér, az egyre nagyobb tempóban rohan a teljes elszegényedés felé. Egy olyan világba, ahol a támogatások elérhetetlenek, ahol a reménytelenség és a kilátástalanság határoz meg mindent. Életet, jövőképet.

A két világban az élet stratégiája teljesen más. Az egyik helyen az anyagi biztonsággal megalapozott vágy a szervező erő, a másikban a napi túlélésért folytatott harc. Együtt, egyszerre a két dolog értelmezhetetlen, pláne, ha az egy országon belül van, és az elszegényedés ekkora tömegeket érint, mint nálunk.

Pár hete hallottam egy riportot az autóban ülve, a rádióban. Egy nyugat-magyarországi, osztrák határ melletti falut mutattak be. Én akkor úton voltam egy kelet-magyarországi, kis, román határhoz közeli faluba. Ahogy hallgattam a riportot, úgy nőtt bennem az elkeseredés. Mintha nem egy országban élnénk. A távolság alig több, mint 450 km. Ám a valóságban ettől sokkal nagyobbnak tűnik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

nálunk már nincsenek szegények (sem hajléktalanok)
nagy a jólét! - ahogy már feri is megmondta

Brühühűűűű, a Patás szíjjelszakítsa a országot!

Mit akar? Sok pénzt kapni az írásaiért, hogy utána krokodilkönnyeket tudjon potyogtatni a szegényekért.

aligha hiszem, hogy a lap szerkesztők által utólag betett fotó alapján írta volna meg a szerző megállapításait
(lásd még a Láthatatlan Magyarország c. könyvet!)

Nagyon sokat kell dolgozni. Gondolom, ahol Ritook gyámoltjai élnek, van föld bőven. Az egész ott kezdődik, h. a közvetlen küörnyezetben PÉLDÁS rendet tartok, a kertet teleültetem, valami kút csak van, öntözöm, gyomlálom, amit elültettem.

Nem vállalok két gyereknél többet, viszont azoktól megkövetelem, h. az általános iskolában tőlük telhetőleg teljesítsenek, számukra NINCS fontosabb feladat.

Ha mindehhez túl buta, vagy lusta vagyok, nem siránkozom.
Azt a pénzt, amiből segély, orvosi ellátás, ingyenes iskola lesz, MÁSOK MUNKÁVAL keresik meg ennek a szerencsétlen rétegnek a számára, ez a pénz az, amit így NEM lehetséges magukra költeni, pedig ott is lenne a helye pénznek.

Nem lincselek, egyáltalában, NEM ölök. Vannak vidékek, közel a Ritook működési területéhez, ahol ha a magyar vasárnap elmegy templomba, mire hazajön, már nincs a házának kerítése.

Áramlopás és tsai. Munka helyett. Ne várjon sok részvétet, aki így él. A gyerekek azok, akikkel akikkel nagyon sokat kéne törődni, talán lesz látszatja, mindenesetre, jó lenne, ha nem a kormány ellen nevelnék őket.
Ha segítő munkáját Ritook mégis a kormány ellenében végzi, ne csodálkozzék, h. Fischer és Soros lesznek a fő támogatói.

Az afrikai, ázsiai tömegek betelepítésére tett kísérlet veszélyét NEM lehet eltúlozni. Ha azt, aki ezt elsőre átlátja, idegesíti a Stop Soros, bírja ki, mert igaz és szükség van a bevésésre, arra, h. MINDENKI fölfogja, mi készül.

Válaszok:
marko11 | 2018. október 18. 23:25
marko11 | 2018. október 18. 23:31

Kopi/1: Olyan megoldás kell, amely emberséges, minden vonatkozásban.
1. Minden közpénzi támogatást - a kórházi szüléseket is - 3 éves munkaviszonyhoz kötni, a gyermekkel kapcsolatosakat mindenekelőtt.
2. Aki munkaviszony nélkül gyermeket szül, annak első gyermeke támogatható, feltétel: a szülő anya további terhességet kizáró orvosi beavatkozást aláírásával elfogadja. 3 éves munkaviszony után kérheti az orvosi helyreállítást, szülési képességéhez. A munkaviszony nélkül született gyermeket az állam köteles állami intézménybe, vagy nevelőszülőnek adni, ha nincsenek meg a gyermek számára szükséges alapvető feltételek az emberi-gyermeki méltósághoz.
3. Az, aki nem a fenti alapfeltételeket nem teljesítve szül, kizárja magát a közpénzi támogatásokból, az állam köteles az így - törvényen kívül - született gyermekek fejlődését számon tartani, a nevelni képtelen szülőktől a gyermekeket elvonni, állami, nevelőszülővel.
Lehet persze, mindezeket finomítani, nyersen így néz ki.

Kopi/2:
Szomorúan nézem a mai - elveszett nemzedékeket!
Mi is hülyültünk, anno, és barmok voltunk.
De: ha oda kellett tenni magunkat, mindenki legjobbját akarta nyújtani.
Ma?
Az a menő, ha felnéznek rád.
De NEM A TUDÁSOD, NEM A bármiféle pozitív TELJESÍTMÉNYED alapján, sokkal inkább: hogyan mutatod, hogyan hazudod magadat nagynak, rafkósnak, mindent kijátszónak és mindent megmagyarázónak.
Nem így van ez a szomszédos volt szoc. országokban.
Van egy alap társadalmi morál, még él, legyél valóban több, legyél jobb, okosabb, erősebb, mindegy, de ha valamibe belevágsz, tedd 100%-kal. Ne hozz szégyent ránk.
Nálunk minden meg van magyarázva, legfőképp a brekegő média, hamis példaképek tömkelege nyomán...
És, ott hunyorog, ott kacsintgat Jánosom Kádárom, még mindig..., pedig ezt talán ő sem akarta-akarná...

Kopi/3:
Mindenekelőtt ŐSZINTE TÁRSADALOMRA VAN SZÜKSÉG.
Ez, ami most van, ál, hamis, megtévesztő.
Ezért nem a fiatalok a felelősek, hanem a felnőtt társadalom, első helyen a parlament, a kormány és minden önkormányzati tisztségviselő.
Ha a fiatal hamis társadalomképpel a tudatában nő fel, abból sohasem, vagy évtizedes késéssel válik kiegyensúlyozott, értékorientált ember.
A hazug diszkók, dj-k, média, szórakoztatóipart kell helyre tenni, nem holnap, ma.
Először: egészségügyi - kemény - adót kivetni a hang-, fény-, drog- estébé negatív befolyásolású rendezvényhelyszínekre, a gazdáikra, fenntartóikra.
Másodszor: adókedvezményt, támogatást adni mindennek, ami nem művi, hanem élő. Mindenekelőtt az élő zenés szórakoztatásnak.
Ezen az úton kell elindulni.
Ez az első lépés. Amibe beletartozik a lányok sokféle legyalázásának - hogy ti. INGYEN MEHETNEK RENDEZVÉNYEKRE - megszüntetése.

Mostanra a Mandiner kommentelők jelentős többségét abszolút nem érdeklik a tények.

A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt létrehozó Hegedűs Zsuzsanna a társadalmi felzárkóztatás, a társadalmi konfliktusok kezelése és az ezek megoldására szolgáló stratégiák kidolgozására ad tanácsokat hivatalosan a miniszterelnöknek - havi egy millióért.
L. Ritók Nóra meg a kormány ellenében? Melyik kormány ellenében? Merthogy Ritók Nóra nagyon régóta próbál segíteni az elesetteken, az önhibájukon kívül lecsúszottaknak.
No persze azokról, akiket a rendszerváltáskor elsőnek rúgtak ki a munkahelyükről (másfél millió ember!), azokról lemondott mindegyik kormány.

Válaszok:
Agnieszka | 2018. október 19. 19:42

Az afrikai, ázsiai tömegek nem úri jó kedvükben indultak, indulnak útnak. Ehhez élhetetlenné kellett tenni otthonaikat.
Hogy aztán mostanra profi embercsempészek ügyködnek (nagy profittal!) a "projecten", az már csak következmény.

...és itt miket kap a tisztelet helyett?!

Volt szerencsém egyszer a Hegedűssel valami hangversenyen nagyjából egy sorban ülni. Csodás hosszú bunda volt rajta, nem igazán értettem, miért abban jött be a nézőtérre. A fizetése gondolom, egy tőröl fakad a Zoltaiéval, meg kellett fizetni a csatlakozó nagyobb neveket, más kérdés, h. az egész akciójából leginkább az akció neve volt telitalálat.

Egyébként úgy gondolom, h. bizonyos fokig az ember felelős a sorsáért. A cigányság elég régóta él velünk ahhoz, h. leszűrhették volna, a felemelkedés egyedüli hatékony útja a szegénységből a tanulás.

Noha a cigányokhoz, azon kívül, h. egy országban élünk, sok közünk nincs, de én ezt ismételgettem annak idején a gyerekeimnek. Szerencsém volt, elhitték. Azt is mondogattam, h. ha cigány csportot látsz, kerüld a szemkontaktust és feltűnés nélkül menj át az utca túlsó oldalára.

A nagyvonalú, feltétel nélküli segélyzés sajnos, az integráció ellen hat.

Egyébként alapjában véve biztos egyet értünk és üdvözlet! A "rendszerváltás" magyar módja egy csőd volt.

Válaszok:
marko11 | 2018. október 19. 21:34

"bizonyos fokig az ember felelős a sorsáért"
persze, sőt, én azt próbálom tovább adni, hogy minden ember maga felelős a sorsáért
ami persze nem egészen igaz, mert nem mindegy, hogy hova születünk
vagyis a környezet, a körülmények (amiket nem mi alakítunk) nagyon is bele szólnak az életünkbe
DE akkor sem lehet, úgy élni, hogy másra próbáljuk a felelősséget hárítani

köszönöm a reagálásod, és nincs kétségem, ha alaposan megtárgyalhatnánk minden témát, akkor nem lenne köztünk nagy vita, legalábbis az életünk alapvető kérdéseiben (ezek ugyanis kívül esnek, szerencsénkre, a pártpolitika témakörén)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés