Amerika választ

2018. október 17. 22:25

Charles Gati
Népszava

Egy higgadt és kevésbé öntelt magyar kormány modus vivendit keresne most mind az amerikai kormánnyal, mind a két nagy amerikai párttal.

„Mához három hétre pontosan ismerjük majd a kongresszusi választások eredményeit. Eheti előjelzések szerint a republikánusok többségben maradnak a szenátusban, de a demokratáké lesz a képviselőház. (...)

Bár november 6-án nem elnököt, hanem a képviselőházat és a szenátorok egyharmadát választja Amerika, a szokásosnál nagyobb az érdeklődés országszerte. Vannak, akik azt mondják, hogy ez a választás mégis Trump elnökről szól. Olyannyira uralja a politikai színpadot, hogy – bár most nem lehet rá vagy ellene szavazni – a szavazók mégis őrá gondolnak majd az urnánál. Mások döntő fontosságú választásról beszélnek, mondván, ha a republikánusok mindkét házban többségben maradnak, akkor lényegében továbbra azt csinálhatnak majd, amit akarnak. Ha viszont a képviselőház a demokratáké lesz, akkor az elnöki hatalom korlátozása vár az országra, azaz egy kiegyensúlyozottabb, bár nem harmonikusabb, demokratikus rend.

Ha így alakul a közelgő amerikai választás eredménye, az alkalmat nyújthatna a magyar kormánynak arra, hogy rendezze kapcsolatait Washingtonnal. Nemcsak viszonozni kellene az utóbbi hónapok amerikai gesztusait, de ezzel párhuzamosan érdeklődést mutatni a demokraták iránt is. Egy higgadt és kevésbé öntelt magyar kormány modus vivendit keresne most mind az amerikai kormánnyal, mind a két nagy amerikai párttal.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137298