Ellenzék ellenzéke

2018. október 16. 14:21

Sitkei Levente
Magyar Idők

Nem titok, hogy a jövendő Európai Uniója nagyon más lesz, mint amit most ismerünk

„Emmanuel Macron számára egyértelműen létkérdés, milyen eredmények születnek a jövő májusi EP-választásokon. Mivel Franciaország hagyományosan az az állam, ahol az elnök sokszor a bokszzsák szerepét tölti be, és hagyományosan belebukik munkaerőpiaci reformjaiba, a fiatal, nagyon aktív és imázsteremtő akcióival rendre botrányt okozó Macron előremenekül. Saját pártja inkább ideológiai csoportosulás, valódi szervezettségről nem beszélhetünk, olyan választás a szavazólapon, mint az iskolai dolgozatokban az »egyik sem«.

De Macron pontosan látja, hogy addig kell összegyűjtenie egy roppant heterogén és közös ideológiai alapot nélkülöző közösséget önmaga köré, amíg a németek saját bajaikkal vannak elfoglalva. Mivel a német politikai válság borítékolható a túl tekintélyes Angela Merkel személyisége miatt, Macron rátalált a megoldásra, az ellenzék ellenzékének kialakítására.

Nem titok, hogy a jövendő Európai Uniója nagyon más lesz, mint amit most ismerünk. Ez itt a régi világ, a tizenöt nyugat-európai tag mellé felvett szegény szomszédok sávjával, akik mindannyian Ausztriát bálványozták, mint az áhított és elérhetetlen célt.
Azóta viszont felnőtt egy teljes nemzedék. Ma már teljesen értelmetlen, ha valaki a kilencvenes évek módszereivel és elvei mentén próbálja irányítani az országát, vagy egész Európát. Eljött ugyanis az az idő, amikor valóban érdemes azzal foglalkozni, mit akar a nép, azok, akiknek érdekében az egész unió létrejött.

Mert hiába hiszik Brüsszelben és Strasbourgban a képviselők, az Európai Bizottság tagjai, élükön Jean-Claude Junckerrel, hogy az üvegpaloták nekik épültek, s ők amolyan örökös, esetleg örökölhető elitet hozhatnak létre. Akik így ülnek be a bársonyszékbe, azok egyszerűen visszaéltek a megbízatásukkal, félreértették a feladatukat, s ezzel teszik tönkre az egész európai közösséget.

Az ellenzék ellenzékének ez a lényege. Populistának, szélsőségesnek nevezni azokat, akik nyitott szemmel járnak, és nem akarják se hagyományaikat, se biztonságukat, se államiságukat feladni azért, hogy megvalósuljon az európai, papíron is bizarr és egyértelműen megvalósíthatatlan utópia az országok nélküli unióról.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137200