Élet az utcán

2018. október 16. 20:33

Bán Károly
Magyar Hírlap

A közterületen az életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés tegnap lépett életbe, ami újabb lehetőséget kínált a „diktatórikus kormány” elleni fellépésre, reményteljes tiltakozóakciók indítására, amilyen egykor a legendás fellépés volt a netadó ellen.

„A közterületen az életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés tegnap lépett életbe, ami újabb lehetőséget kínált a »diktatórikus kormány« elleni fellépésre, reményteljes tiltakozóakciók indítására, amilyen egykor a legendás fellépés volt a netadó ellen. 

A vasárnapi Kossuth téri tüntetés szónokai is azzal hergelték a jelenlévőket, hogy megsemmisíthetik a hajléktalanok holmijait, ha rajtakapják őket, hogy kunyhóban hálnak, őket pedig elzárással is sújthatják. A hajléktalanság kriminalizálása csak arra jó – papolja a papagájkommandó –, hogy eltüntessék a problémát a szemünk elől. Némely hírcsatornák pedig szörnyűséges állapotokról írnak a nappali és éjjeli melegedők kapcsán. Például hogy minden este sorba kell állni, bódult állapotban be sem lehet menni. Az egyik portálon videóüzenetben buzdítanak »felkért« hajléktalanok arra, hogy nem kell bemenni a szállóra, és nemcsak azért, mert ott nem lehet alkoholt inni, hanem mert hemzsegnek a különböző megtelepedett állatkák is. A poloskákra céloznak. Arról már ne is szóljunk, hogy aki szállóra jár, annak nyilvánvalóan mindenét ellopják.

Nincs, persze, új a nap alatt. Száz évvel ezelőtt az újságok, az akkor már a kapitalizmus velejárójának számító hajléktalanság kapcsán arról írtak Budapesten, hogy a rendészeti szemlélet mindenki által osztott álláspont volt. Minő meglepő: a szocialisták kivételével. ”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137220